Stockholm

”Du kanske inte firar jul”

. Foto: Nyheter24

”Du kanske inte firar jul?" Den får jag alltid under juletider. Fick den precis igen. Precis innan ledigheten. Jag fattar att jag får den för att jag har mitt utseende, etnicitet, härkomst eller vad vi nu vill beteckna det som. Jag är väl muslim. Eller nåt. Samtidigt vet jag att det har med artighet att göra.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Milad Mohammadi

23-årige Milad är även känd som sitt alter ego CASHMONEYMILAD

Juristexamen samt Politices kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap. 

Kämpat med Soppkök Stockholm sedan start.

Arbetar på Fryshuset där han Ínspirerar ungdomar, personal, kommuner och företag.

Följ hans blogg här.

Man vill vara försiktig så att man inte kränker människor som förmodligen känner sig kränka om man antyder att personen har en annan religion som den kanske inte har. Samma som om man skulle kalla en svensk för norsk. Typ. 

”Vem firar jul egentligen?” tänker jag. 

Vem firar jul på ett traditionellt sätt för att kunna kalla det ”jul” och vad är egentligen ett traditionellt sätt med tanke på att alla gör olika och har gjort det sedan väldigt lång tid tillbaka? Jag undrar verkligen vad denna tid betyder för folk egentligen. Många säger numera att det handlar om maten, att träffa sina nära och kära, "Kalle anka", slappna av och stänga av. 

Många vill gärna påpeka och betona att julen inte handlar om julklappar, köpa saker och ting, den religiösa bakgrunden. Ändå ser man folk bokstavligen kriga sönder för att köpa julklappar. Jag tror till och med dessa personer som vill betona att juletider handlar mest om gemenskapen. 

På något sätt handlar julen om att ta hand om sina medmänniskor, vara extra trevlig och se det bästa i varandra. Alltså vara stolt och njuta av att det finns människor runt omkring. Visst ser man en förändring i beteendemönstret. Människor blir lite trevligare, överdriver med att hälsa ”god jul” till de som sitter i kassan på butiker. 

Samtidigt är människor väldigt stressade och arga för att de ska hinna med ärenden, köpa julklappar och är trötta på att det är så mycket människor runt omkring. 

Samtidigt låser man in sig med familjen, håller sig borta från att beblanda in grannar under julen (trots att man har varit grannar i över tio år) och bortser från att det finns människor med ekonomiska svårigheter, människor med en avsaknad av nära och kära som vi struntar i att bjuda in i sammanhanget samt en hel del människor som saknar förutsättningar att fira jul för att de inte ens bor under ett tak.

Om juletider handlar om att träffa sina nära och kära, slappna av, äta gott, lyfta mina medmänniskor och vara en god människa så får väl jag säga att försöker fira jul varje dag. Jag tror att världen skulle se mycket bättre ut om vi firade jul varje dag.

Senaste nytt

Färre bilar skrotas i Sverige

Publicerades: 1 timme sedan

Pakistan öppnar för Wikipedia igen

Publicerades: 1 timme sedan

Man anhållen efter misstänkt mord

Publicerades: 2 timmar sedan

Ingen frihetsberövad för mord i Söderhamn

Publicerades: 2 timmar sedan

Sökandet efter skalvoffer fortsätter

Publicerades: 3 timmar sedan

Minst 36 dödade i skred i Peru

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.