"Youtubes kommentarer påminner om 40-talet"

Hanna Fridén skriver om hur Youtube blivit ett socialt nätverk - och hem för kommentarer om kvinnor som snarare påminner om 40-talet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

Youtube har länge arbetat med sinväldigt hårda och burdusa kommentarskultur. Det har varit en frågaom mobbning, trakasserier och rena skära hot. Problemet har varitsvårhanterlig och de har tidigare försökt lösa det genom attbland annat, under en tid, tvinga användare att knyta deras kontotill ett Google+ för att kunna kommentera.Detta pågick endast under ett par dagar, på grund av att detförsvårade för många och för att ett flertal kanaler som drevsav företag, band eller en grupp tillsammans inte längre kunde ståunder namnet de ville bli igenkända för.

Målet för Youtube är att finna ettsätt att göra det svårare för användare att enkelt trakasseraandra användare, samt att motarbeta användares vilja att göradetta. Ett annat mål är också att binda Youtube och Google+samband i ett starkt socialt nätverk. Nyligen gick man igenom enstörre förändring av sidans utseende, och i samma veva valde manatt inkludera något så enkelt, men effektivt, som att låta folksprofilbilder synas i deras kommentarer på siten.

Det roliga med det hela är att detfaktiskt har förbättrats en hel del. Många av användarna må haandra bilder än på sig själva, men man kan fortfarande se enklar förbättring i kommentarsnaturen. Folk är lite mer trevliga,folk bråkar lite mindre, folk är mindre måna att dundra på medett dussintal falska konton för att trasha sönder något som de förtillfället stör sig på. Det är ingen förvånande utveckling, mentyvärr så finns det också en konsekvens av förändringen som, ialla fall för mig som kvinna på internet, inte är förvånad överheller.

Förändringar jag själv upptäckt imitt dagliga bruk är följande: Jag har inte fått en enda elak,aggressiv kommentar efter förändringen, däremot så har andelensuggestiva kommentarer av en sexuell natur ökat något enormt. Förutkunde det ske kanske en gång i månaden, om jag hade ovanligt mångabesök, nu sker det i princip en gång var tredje kommentar jagskriver. Om jag skriver i en video att det är roligt att se att folkhar kul och gillar vad de gör, så kommer genast svar av stilen attjag gärna skulle se killen i fråga, eller andra män, onanera. Omjag skriver att jag hade kul när jag tittade på en film, så kommergenast kommentarer om att de minsann kan visa mig andra sätt att hakul, om jag onanerade till filmen, eller om jag är "the kind ofgirl who likes a bit of fun"?

Vanligen handlar det dock om att jagskriver något uppmuntrande eller ger ett förslag, och att jag fårett flertal svar av typen att folk tycker att jag är het och villsätta på mig.

Beteendet verkar återupprepas förandra kvinnor och flickor på Youtube. Nu när människor tydligt kanse att det är en kvinna bakom användarnamnet, så har kommentarerav sexuell natur ökat, och många har fått utse upprepade grovheterav slag som kan liknas vid sexuella trakasserier. Många kvinnor hardärför valt att helt enkelt inte ha någon profilbild, men om denär knuten till ditt konto på Google+, vilket är Googles mål, såkan det kännas märkligt att inte ha en profilbild när man harkontakt med sin familj, vänner och kollegor.

Om inte annat är det tråkigt attmänniskor anser sig ha rätt att fälla kommentarer som för mångaär extremt påträngande och kränkande enkom för att de råkarvara kvinnor, och uppmaningarna att bara ta bort sin bild, kanlikställas med en internets burka. Tyvärr är det ett rätt vanligtsvar, och att kvinnor får skylla sig själva om de får kommentareroch grova sexuella meddelanden av det här slaget, för om man är enattraktiv kvinna – Vad förväntar man sig? Det är så detfungerar, och om man inte uppskattar det så får man ta bort sinbild, för annars är man en frigid bitch som inte kan ta enkomplimang.

För mig, som varit starkt närvarandepå internet i hela den väsentliga biten av mitt liv, är detväldigt nedslående att attityden gentemot kvinnor på internet intesällan känns som en tidsresa tillbaks till 1940-talet. Jag harmånga gånger försökt komma fram till varför det är på det härviset, men ingen teori har varit tillräkligt övertygande. Jagställer mig frågan, varför är det såhär? Varför beter sig såmånga män och även kvinnor på det här viset på internet? Ochvad kan vi göra åt det för att styrka allas personliga rättigheterpå internet?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Vem är jag idag?