Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Grattis, det blev en feminist!

Sverige är inte jämställt och i styrelserummen sitter män som inte vill släppa ifrån sig makten. Samtidigt finns en enorm rädsla för hur jag som kvinna ska känna mig om jag skulle bli inkvoterad. Mitt svar är att jag skulle bli stolt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

Följ Seher Yilmaz på twitter här.

Den numera avgångna jämställdhetsministern Nyamko Sabuni skrev i lördags på "Dagens Nyheter debatt" att vi måste lagstifta för att få fler kvinnliga toppchefer. Artikeln lyfte valberedningarnas arbete, delmål om andelen kvinnor i styrelserna och redovisning av insatser för jämställdhet i styrelsen. 

Förslagen är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte. Utvecklingen går inte tillräckligt snabbt och jag är otålig. Kvinnor bedöms utifrån vad de redan har åstadkommit. Män bedöms utifrån sin potential och vad de kan tänkas åstadkomma i framtiden. Därför är jag för kvotering.

Det tog mig år av grubblande för att ställa mig positivt till kvotering. Det svåraste var att sluta lyssna på alla som uttryckte sin oro om hur jag borde känna om jag blev inkvoterad. Man är så himla orolig över att jag ska känna mig värdelös, inkompetent eller oförtjänt av min plats. 

Självklart blev jag orolig av alla andras oro. Jag kanske var för dum för att förstå hur jobbigt det här med kvotering var?

Till sist släppte jag ändå oron. Jag är för kvotering för att jag tror att lagstiftning kan snabba på jämställdheten och för att jag inte tror att styrelsemännen frivilligt delar med sig av makten. Kvotering handlar om att välja kompetenta kvinnor framför kompetenta män, att aktivt inkludera fler perspektiv i styrelserummen och att verkligen anstränga sig för att hitta kvinnor. Därför skulle jag inte känna mig mindre kompetent om jag var först ut med att bli inkvoterad. Jag skulle vara stolt över att vara en del av den förändring som jag så gärna vill se.

I måndags utsågs Maria Arnholm till Sabunis efterträdare. Inte heller hon är för kvotering. Men till skillnad från Sabuni är hon åtminstone feminist och det är ju alltid en bra utgångspunkt för Sveriges jämställdhetsminister.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals utan ström i Upplands Väsby

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?