Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1544
reaktioner idag

Varje dödat stånd en seger

En Youtubefilm med ammande mammor väcker vrede på internet. Jack Werner ser ynklig desperation bland män som tror internet är deras privata ståndgenerator.

”Gick in i nån form av psykos efter ca 1 min in i videon. Förlorade tidsuppfattningen efter ca 10 sekunder”, lyder en kommentar i Flashbacktråden. Någon annan säger sig vilja skjuta de delaktiga. ”Kan man anmäla dom för förargelseväckande beteende eller liknande, ibland förstår man vart näthatet kommer ifrån, det borde någonstans finnas ett ansvar för vad man kan utsätta sina medmänniskor för, herregud barn kan syn på det här och bli skadade för livet” rabblar en uppenbarligen särskilt desperat kommentator. Det finns många hemska saker på Youtube, våld, död och sjukdom, som kommentarerna skulle kunna gälla – men detta, det är något alldeles särskilt vidrigt. Det är ammande kvinnor.

DN häromdagen följde Andreas Palmaer upp vad som hade hänt sedan lanseringen av Youtube-kanalen Splay. Han kunde konstatera att den riktade in sig mot en målgrupp de traditionella tevekanalerna inte mäktar tillfredsställa, tonårspubliken på nätet, men också att mycket av dess humor är sorgligt snubbig. ”För många klipp går ut på att tonårskillar apar sig, klär på sig vikingahjälmar eller klänning, skriker och sprattlar med armarna och chansar på att humor uppstår”, noterade han och exemplifierade med det mycket riktigt ganska fattiga klippet ”Doktor Kosmos”. Bland de som håller med Palmaer i kommentarsfältet blir dock tonläget inte hätskare än ”det här sög”. Skaparna kan helt enkelt vara lugna – de får fler chanser att imponera på sin publik.

I bjärt kontrast till detta kokar just nu alltså ett annat kommentarsfält på Youtube. Det handlar om Gangnam Style-parodin ”Du kan amma här”, tänkt som uppmuntrande utbildning för blivande och nyblivna föräldrar och signerad föreningen Amningshjälpen i samarbete med studieförbundet Sensus. En rad kvinnor sjunger och dansar avmätt till en egen version av den sydkoreanska jättehitten, där andemeningen är just att mammor inte ska känna sig begränsade till hemmet bara för att deras bröst ibland måste åka fram. Det ammas friskt, är harmlöst och med glimten i ögat, om än inte särskilt kul. Och det har, som ovan demonstrerat, väckt den tusenhövdade kommentarsfältsdrakens vrede. ”Det är ju tragiskt att folk känner sig så hotade av kvinnor och bebisar som bara ammar, det är så förargligt”, säger projektledare vid Sensus Anouk Jolin till Aftonbladet.

Hotade var ordet. Enligt de upprörda tittarna handlar det om att en vuxenvärld försökt ta sig an den unga nätkulturen – ”memes tillhör bara vår generation”, som en kommentator på Fragbite formulerar det – och gjort det dåligt. Sången, texten och filmen, allt verkar suga. Och det har man rätten att tycka och skriva. Men den tredje sortens kritik, ofta förekommande, berättar tydligast varför ”Du kan amma här” rört upp så mycket känslor: brösten är inte till för dem. ”’Fan’ sa mitt könsorgan efter ha sett videon,” skriver en person på Flashback. ”Omedelbart erektionsdödare” kommenterar en annan på Reddit. ”Happ, där försvann min attraktion för tuttar” säger en tredje på Fragbite. Man får inte stånd, och därför ska filmen och dess kvinnor bort. Penis är hotad. Stoppa pressarna.

Jag tänker inte ta utrymme av denna text till att förklara varför barn som ammar bröst (eller för den delen personerna brösten sitter på) har större rätt till dem än okända män på internet eller på caféer. Ej heller tänker jag adressera den bild många killar verkar ha av att allt som inte ger dem erektion saknar existensberättigande. Båda dessa villfarelser kommer krossas tids nog när bärarna växer upp och upptäcker att livet består av mer än deras hängande och flitigt ompillade skinnslamsor – hoppas jag. Nä, jag tänker bara ställa frågan: vem får vara löjlig på internet?

För att besvara den måste vi först titta på vilka som är på internet. Jaha, enligt SCB är det 80% av svenskarna (2012). Endast fem procent har aldrig varit på nätet. Med andra ord är den som tror att nätet är reserverat för en viss grupp ute och cyklar. Fullständigt självklart är då att även mossigheter som föräldrar vill få ut sina budskap, vill berätta sina historier. På samma sätt som tonåringar gärna tittar på flaxande svettiga snubbar i filmer som ”Doktor Kosmos” finns tusentals mammor som gärna tar del av igenkänningshumor om amning. När då unga killar i massor strömmar dit för att berätta att de inte har något på internet att göra hinner de inte bara med att demonstrera huvudlös sexism och idioti i förbifarten, de visar också med all önskvärd tydlighet upp vilka inbilska nybörjare de är. De lever i en två decennier gammal bild av ett internet belägrat av ensamma nördar, en antikvarist villfarelse att de är ensamma om att använda hjulet. Hur de lyckas fortsätta tro att en bokstavligt talat oändlig plats inte skulle rymma även mödrar förklaras inte, men gissningsvis spelar en ivrig snubbocentrism in i sammanhanget.

Ammande mammor ses som för gamla, för ammande och för mycket kvinnor för att göra bort sig på nätet. De panikslagna reaktionerna på att de ändå gör det vittnar om en skakad machokultur som ej annat har att ta till än det heliga ståndet. Det om något är ett dödsryck. Så, systrar, fläk fram tuttarna och gör vad fan ni vill med dem. Internet är ert. Varje dödat stånd är en seger.

Mer:

Med katastrofen som språngbräda