Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2707
reaktioner idag

Blocka det här om ni kan, Facebook

En teckning på en vagina räckte för att en megapopulär text om feminismen skulle förbjudas. Jack Werner skriver om Facebooks moralism, och varför den är farlig.

- Hallå och välkommen till dagens avsnitt av ”Vem blir först förbjuden på Facebook”! Låt oss med en varm applåd välkomna kvällens två deltagare. Först ut har vi sidan MenAreBetterThanWomen.com, och den behöver knappast någon introduktion. Helt enkelt en klassiker för alla som tycker män är bättre än kvinnor! Tävlande nummer två är en nykomling, nämligen svenska Trettiotreanledningar.com som listar 33 anledningar till att feminism behövs. Då börjar vi – och MenAreBetterThanWomen.com går hårt ut med att deklarera att alla kvinnor är fascister som har Tourettes syndrom. Hög hatfaktor där, snyggt grepp. Men vad är det här, juryn är oberörd och granskar förstrött sina naglar! MenAreBetterThanWomen.com svettas och slår till med att länka till ett forum där en person säger sig känna ett ”intensivt begär” att mörda en namngiven person. Wow, direkt kriminella hot, nu måste något hända. Men juryn? De gäspar, och en har börjat läsa en tidning! Vilken spänning. Nu kommer Trettiotreanledningar.com in på arenan, och visar några illustrationer kring varför feminismen är viktig och… Vänta… HERREGUD JURYN SLÄNGER SIG VREDGAT ÖVER MENTOMETERKNAPPARNA! Och det är avgjort, Trettiotreanledningar.com förbjuds villkorslöst från Facebook och har vunnit kvällens tävling! Tack för att ni tittat, och välkomna åter nästa vecka.

Referatet ovan må låta helt sanningsenligt, men jag måste redan nu erkänna att det är jag själv som diktat ihop det hela. Händelserna som omnämns är dock sanna. Det står var och en fritt att på Facebook länka till hemsidan MenAreBetterThanWomen.com, som antingen är världens största trollprodukt eller en direkt vidrig åsiktsyttring. Men Trettiotreanledningar.com, som i veckan lanserats och fått stor spridning på sociala medier, är ej längre tillåten att länka till från samma sidor. Än så länge är det oklart varför, men bild nummer fyra av de 33 som visas upp på sidan föreställer en avritad vagina – ni vet, en sådan som precis alla har sett i sina skolböcker – och sådana har Facebook förbjudit tidigare. Hela skälet till att den finns med i listan är att faktiskt den redan plockats bort därifrån, detta till skillnad från miljontals sexualiserande mjukporrbilder av de kvinnor man uppenbarligen inte vill låta någon lära sig fysiken hos. En sann representation av det kvinnliga könsorganet och i förlängningen sexualiteten? Nä, hur skulle det se ut!

ett blogginlägg om dessa Facebooks principer skriver sociala medier-experten Deeped Niclas Strandh att det i liknande fall inte rör sig om misogyni, utan amerikansk dubbelmoral. Knappt hinner läsaren ställa sig frågan ”vad är skillnaden?” innan kommentatorn Micke Kazarnovicz förklarar att han gjort ett test där han ”anmälde 10 facebooksidor som innehöll väldigt sexualiserade bilder på kvinnor. Hittills har jag fått svar på nio av anmälningarna; ingen av de sidorna ansågs bryta mot Facebooks regler”. Denna syn på kvinnan, ett läckert vin att samla eller i goda vänners lag insupa men absolut inget som t.ex. barn borde lära sig något om, i kombination med att Facebook har en population som en medelstor kontinent – 1.1 miljard – resulterar i en farlig situation. En rent icke-demokratisk situation. En situation där idéer om könens frihet från fängslande normer inte får nå ut till de som mest skulle behöva höra dem, eftersom de kommer med kunskapen om hur kvinnan ser ut där nere. De kommer med en bild som är för obehaglig för Facebooks ögon, eftersom den är sann.

Det finns många sätt att hantera en situation som denna på, även för någon som kokar av ilska. Möjligheten finns alltid att lämna Facebook, att på det mest ultimata av alla sätt protestera mot dess diktatur. I samma kommentarsfält som han tidigare citerats ifrån skriver dock Micke Kazarnovicz att det inte är så enkelt. ”Facebook har aspirationer att bli del av en infrastruktur, och det får konsekvenser att inte finnas på Facebook. (…) När du stängs ute från en gemenskap där alla dina vänner är så kommer det att få mycket påverkan på dig, och lite på gemenskapen”. Man kan vidare försöka nå fram direkt till Facebook med sin kritik, en erkänt svår bedrift även för erfarna surfare. Den blå jätten är omvittnat svårkontaktad, och slår gärna ifrån sig mot kritik med svepande, oantastliga, gester. Avslutningsvis finns möjligheten att helt enkelt kämpa vidare. Alternativa länkar har redan dykt upp, och de går att använda för att sprida listan. Att berätta att det här händer, inte alls bara i det här fallet utan skrämmande många fler gånger. Att skriva om det. För Facebook kan än så länge blockera bilder de tycker är opassande, men försök bara gå vidare till ord. Blocka det här om ni kan, Facebook.

Mer:

Så varför kliar det i mig?