Onsdag 6 Jul
Stockholm

Blocka det här om ni kan, Facebook

En teckning på en vagina räckte för att en megapopulär text om feminismen skulle förbjudas. Jack Werner skriver om Facebooks moralism, och varför den är farlig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Jack Werner...

...är frilansande internetskribent med ena foten i Reddit, andra i Flashback och, inte sällan, tredje i klaveret. Föddes in i branschen som redaktör för hemsidan Lista.se, har jobbat på Sveriges Radio och var med och startade upp Ajour. Följ honom på Twitter.

- Hallå och välkommen till dagens avsnitt av ”Vem blir förstförbjuden på Facebook”! Låt oss med en varm applåd välkomna kvällens tvådeltagare. Först ut har vi sidan MenAreBetterThanWomen.com, och den behöverknappast någon introduktion. Helt enkelt en klassiker för alla som tycker mänär bättre än kvinnor! Tävlande nummer två är en nykomling, nämligen svenska Trettiotreanledningar.com som listar 33 anledningar till att feminism behövs.Då börjar vi – och MenAreBetterThanWomen.com går hårt ut med att deklarera attalla kvinnor är fascister som har Tourettes syndrom. Hög hatfaktor där, snyggtgrepp. Men vad är det här, juryn är oberörd och granskar förstrött sina naglar!MenAreBetterThanWomen.com svettas och slår till med att länka till ett forumdär en person säger sig känna ett ”intensivt begär” att mörda en namngivenperson. Wow, direkt kriminella hot, nu måste något hända. Men juryn? De gäspar,och en har börjat läsa en tidning! Vilken spänning. Nu kommer Trettiotreanledningar.comin på arenan, och visar några illustrationer kring varför feminismen är viktigoch… Vänta… HERREGUD JURYN SLÄNGER SIG VREDGAT ÖVER MENTOMETERKNAPPARNA! Ochdet är avgjort, Trettiotreanledningar.com förbjuds villkorslöst från Facebook ochhar vunnit kvällens tävling! Tack för att ni tittat, och välkomna åter nästavecka.

Referatet ovan må låta helt sanningsenligt, men jag måsteredan nu erkänna att det är jag själv som diktat ihop det hela. Händelserna somomnämns är dock sanna. Det står var och en fritt att på Facebook länka tillhemsidan MenAreBetterThanWomen.com, som antingen är världens störstatrollprodukt eller en direkt vidrig åsiktsyttring. MenTrettiotreanledningar.com, som i veckan lanserats och fått stor spridning påsociala medier, är ej längre tillåten att länka till från samma sidor. Än sålänge är det oklart varför, men bild nummer fyra av de 33 som visas upp påsidan föreställer en avritad vagina – ni vet, en sådan som precis alla har setti sina skolböcker – och sådana har Facebook förbjudit tidigare. Hela skälettill att den finns med i listan är att faktiskt den redan plockats bortdärifrån, detta till skillnad från miljontals sexualiserande mjukporrbilder av dekvinnor man uppenbarligen inte vill låta någon lära sig fysiken hos. En sannrepresentation av det kvinnliga könsorganet och i förlängningen sexualiteten?Nä, hur skulle det se ut!

ett blogginlägg om dessa Facebooks principer skriversociala medier-experten Deeped Niclas Strandh att det i liknande fall inte rörsig om misogyni, utan amerikansk dubbelmoral. Knappt hinner läsaren ställa sigfrågan ”vad är skillnaden?” innan kommentatorn Micke Kazarnovicz förklarar atthan gjort ett test där han ”anmälde 10 facebooksidor som innehöll väldigtsexualiserade bilder på kvinnor. Hittills har jag fått svar på nio avanmälningarna; ingen av de sidorna ansågs bryta mot Facebooks regler”. Dennasyn på kvinnan, ett läckert vin att samla eller i goda vänners lag insupa menabsolut inget som t.ex. barn borde lära sig något om, i kombination med attFacebook har en population som en medelstor kontinent – 1.1 miljard –resulterar i en farlig situation. En rent icke-demokratisk situation. Ensituation där idéer om könens frihet från fängslande normer inte får nå ut tillde som mest skulle behöva höra dem, eftersom de kommer med kunskapen om hurkvinnan ser ut där nere. De kommer med en bild som är för obehaglig förFacebooks ögon, eftersom den är sann.

Det finns många sätt att hantera en situation som denna på,även för någon som kokar av ilska. Möjligheten finns alltid att lämna Facebook,att på det mest ultimata av alla sätt protestera mot dess diktatur. I sammakommentarsfält som han tidigare citerats ifrån skriver dock Micke Kazarnoviczatt det inte är så enkelt. ”Facebook har aspirationer att bli del av eninfrastruktur, och det får konsekvenser att inte finnas på Facebook. (…) När dustängs ute från en gemenskap där alla dina vänner är så kommer det att fåmycket påverkan på dig, och lite på gemenskapen”. Man kan vidare försöka nåfram direkt till Facebook med sin kritik, en erkänt svår bedrift även förerfarna surfare. Den blå jätten är omvittnat svårkontaktad, och slår gärnaifrån sig mot kritik med svepande, oantastliga, gester. Avslutningsvis finnsmöjligheten att helt enkelt kämpa vidare. Alternativa länkar har redan dyktupp, och de går att använda för att sprida listan. Att berätta att det härhänder, inte alls bara i det här fallet utan skrämmande många fler gånger. Attskriva om det. För Facebook kan än så länge blockera bilderde tycker är opassande, men försök bara gå vidare till ord. Blocka det här omni kan, Facebook.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.