Gustav Holmström.
Gustav Holmström. - Foto: Emma Malmlöf

När nättrollen undrar vad media ska göra åt saken

Nyheter24:s Gustav Holmström ringer ett samtal till polisen och svarar foliehattarna.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

 

I fredagskväll misshandlades en gravid kvinna i stockholmsstadsdelen Farsta, antagligen för att hon hade slöja på sig.

Något som verkar vara mycket svårt att förstå. Det ramlar in mejl där det hela kallas för en "hittepå händelse".

Avpixlats Mats Dagerlind skrev i en krönika, i protest mot den proteströrelse som kom att kallas för #hijabuppropet, att kvinnan "sägs ha utsatts för en misshandel på öppen gata av en man som på detta handgripliga sätt ska ha gett uttryck för sina upprörda känslor över den tilltagande islamiseringen av det svenska samhället". Man ska väl nämna att han senare säkrar med att om kvinnan verkligen blivit misshandlad så tycker Dagerlind att det hela är fel. Att misshandla en gravid kvinna, alltså.

På forumet Flashback finns en 27 sidor lång tråd där man konstaterar att det hela verkar vara falskt och frågar sig vad media tänker göra åt saken?

Så jag gjorde vad media brukar göra, jag ringde helt enkelt och kollade hur polisen ligger till i sitt utredningsarbete. Ett utredningsarbete som i högsta grad fortgår, oavsett vad diverse troll på nätet tycker om att händelsen är falsk eller inte.

Just nu väntar polisen på svar från Linköping över de DNA-analyser man säkrade vid platsen, man genomför dörrknackning i området, sätter upp lappar och arbetar i sociala medier. Knappast ett arbete som förknippas med brott som inte skett. Liksom att det är ovanligt att en person som inte utsatts för brott uppvisar skador som lätt kan sättas i samband med brottet i fråga.

– Kvinnan fördes till sjukhus och uppvisade skador för sjukhuspersonal, säger polisen presstalesperson Tove Hägg.

Hägg bekräftar också att polisen, oavsett vad diverse människor på nätet tycker, fortfarande arbetar efter teorin att kvinnan utsatts för ett hatbrott.

– Han har ju uttryckt åsikter som har med hennes trosbekännelse att göra, säger Hägg om den gärningsman som polisen fortfarande jobbar med att hitta.

Så då kan vi alltså konstatera att en gravid kvinna har misshandlats. Själv tror hon att det beror på att hon hade slöja, vilket polisen alltså håller med om. Jag misstänker att delar av nätet inte direkt kommer att hålla med om det i framtiden heller men nu har media i alla fall ringt och kollat.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.