Torsdag 18 Aug
Stockholm

Lundsbergselev: "Media borde skämmas"

Amanda Oxell gick på Lundsberg mellan 2004 och 2007.
Amanda Oxell gick på Lundsberg mellan 2004 och 2007. Foto: Privat

DEBATTARTIKEL: Tidigare Lundsbergseleven Amanda Oxell, 25, skriver om nedläggningen av skolan och "mediecirkusen" som påverkat beslutet. Oxell bodde på elevhemmet Klätten mellan 2004 och 2007.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Ja, vad finns det egentligen kvar att säga om Lundsberg? Inte speciellt mycket. Det mesta har sagts. Tusen gånger. Och inte bara i tidningarna. I sociala medier diskuteras det för fullt.

Folk är ju sjuka i huvudet, tänker jag när jag läser det som skrivs. ”Brathoror, era föräldrar kan väl köpa en ny skola åt er”, ”På en sådan skola föds psykopaterna” och så vidare. Och det här är alltså vuxna människor som sitter bakom tangenterna. Jag skäms å deras vägnar. Men nog om det, idioter finns tyvärr överallt. Nej, inte bara på Lundsberg, i kommunala skolor också.

Ni redaktionschefer, journalister och redigerare är de som faktiskt borde skämmas. När ni nu har chansen att vara de opartiska skildrare ni genom ert yrke åtagit er att vara så sviker ni. Inte minst färgen lyser igenom, likaså verkar uppdraget att skildra dagens samhälle hamna i skymundan så fort det finns möjlighet att tjäna pengar på smaskiga rubriker.

Genom er medievinkling och ert klickjagande har diskussionen kring Lundsberg blivit skev och förlorat sitt innehåll. För många handlar det, på grund av er, inte om välfärd och skola. Det handlar inte om ungdomars rätt att gå i en skola där de känner sig trygga. Det handlar om att minsann sätta åt de där överklassungarna och deras föräldrar. Brathororna.

Hur den här typen av mediecirkus påverkat min gamla gymnasieskola? Det kan jag inte svara på, men jag har svårt att tro att det har underlättat förändringsarbetet för personalen på skolan. Men det kanske inte gör så mycket. Ingen verkar ju vilja att de ska lyckas ändå.

På Aftonbladet.se ser jag att artikeln ”Lundsbergselever gråter och skriker” är dagens mest lästa. En innehållslös och dåligt skriven artikel som bara handlar om sensationsjournalistik. För att läsa ”Elev piskades med läderbälte” måste man köpa Aftonbladets tilläggstjänst Plus. Tusan också.

Granska internatskoleverksamheterna i all ära. Snart är det kanske dags att någon granskar er också.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.