Tisdag 7 Dec
Stockholm

"Föräldrar – sälj inte ut era barn för likes"

Nyheter24:s Ellen Grefberg.
Nyheter24:s Ellen Grefberg. Foto:

Nyheter24:s Ellen Grefberg skriver om föräldrar som outar sina barn på nätet i jakten på likes.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Vad kan föräldrar göra som ändå vill lägga upp bilder?

Lägg inte upp bilder på ditt barn på oskyddade konton. Lås ditt Instagramflöde, ta bort användare som är okända och ladda ner appar som gör det svårare för andra att använda dina bilder. 

När man inte själv har barn är det alltid lätt att tycka, men är du förälder borde du ta en minut och läsa den här texten. Inte minst eftersom du en dag kan behöva ta denna diskusson med dina barn. 

Överallt dyker det upp bilder på barn. Mitt Facebookflöde har fullkomligt exploderat på sistone och självklart trycker jag like på bilderna – hur kan man inte gilla en skitsöt unge liksom? Samma sak på Instagram, vissa har helt öppna profiler som dagligen visar bilder på deras barn som gör rätt alldagliga saker och ändå plockar hem likes. Nora som badar kan vara värd 40 likes. Ebba i en AIK-tröja är värd minst 70. 

Det är där någonstans det går snett, när stolta föräldrar bekräftas med ett stort gäng likes och plötsligt glömmer bort att skydda barnen från de konsekvenser som kommer med att finnas på nätet. 

Jag skrev nyligen om att bilder på barn används för sexuella rollspel på Instagram. Det har rapporterats om kapade bilder på falska mammabloggar och så finns det ju de gamla hederliga galningarna och pedofilerna som tack vare nätet nu inte bara vet namnet på ditt barn utan serveras en direkt inblick i hens liv. Glöm heller inte bort den lilla detaljen att varken du eller ditt barn äger rättigheter till bilderna som laddas upp och kan användas i reklamkampanjer när helst de önskar. Facebook, inte du, äger foton på dina ungar. 

Hur förklarar du det för din 15-åring som tycker allt är aspinsamt? Eller din elvaåring som blir retad i skolan? 

I dag kan jag skratta åt den där bilden från lågstadiet där jag inte har några tänder och klippt en egen lugg a la Tilda Swinton. Den brukar jag bjuda på när någon kommer till mitt föräldrahem, men jag skulle nog inte lägga upp den på nätet och jag ser det som självklart att mina föräldrar inte gör det. Många som föds i dag har ofta inteden valmöjligheten utan blir dokumenterade till allmän beskådan, via sociala medier och bloggar. 

Det är väldigt lätt att säga något när maninte själv har egna ungar. Men den dagen jag får det hoppas jag att de själva får bestämma i vilken omfattning bilder på dem ligger ute påwebben. Jag hoppas jag kan stå emot den tillfredsställelse av bekräftelsebehovet som en likestorm ger.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela