Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frågorna reportern skulle ställt Zlatan

- 25/12/2013, 16:33 -
Nyheter24:s Ellen Grefberg

Nyheter24:s Ellen Grefberg

Nyheter24:s Ellen Grefberg om frågorna Expressens Mattias Larsson glömde ställa när han blev för upptagen med att ryggdunka Zlatan.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att journalistkåren tenderar att bajsa på sig för Zlatan Ibrahimovic är inget nytt fenomen. Men när en sportjournalist glömmer bort sitt jobb för att han är upptagen med att skapa kompisband med sitt intervjuobjekt, ja då är det kanske dags att sätta honom på bänken. 

Expressens intervju med Zlatan som gick ut under juldagen är ett praktexempel på något jag brukar kalla "män som dunkar varandra i ryggen", ett fenomen där män gulligullar med varandra på ett sätt som man sällan ser hos kvinnor. 

"Du är bra, nej, du är så bra", brukar det låta. 

Mitt i alla denna bromance mellan Zlatan och Expressens Mattias Larsson försvann tyvärr en hel del grundläggande frågor. 

Zlatan ställer sig i intervjun frågande till varför Therese Sjögran, som har rekordet över flest A-landskamper, skulle belönas med en bil precis som Anders Svensson. För er som inte hängt med fick Anders Svensson en bil för att ha spelat flest landskamper för Sverige, när damernas Therese Sjögran hade spelat betydligt fler. Zlatan säger i intervjun med Expressen att en cykel signerad av honom borde räckt bra för damlandslaget. 

Zlatan undrar vidare "hur fan" någon ens kan jämföra en damprestation med en herrprestation. 

– Ja, det är ju två helt olika saker... svarar Expressens journalist Mattias Larsson när Zlatan har rantat klart. 

En naturlig följdfråga hade varit "varför inte?". 

Zlatan fortsätter att kasta ur sig retoriska frågor: 

– Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?

– Det tycker jag inte du ska göra..., svarar Larsson som fortsätter att stryka fotbollsstjärnan medhårs. 

Plötsligt undrar Zlatan varför han överhuvudtaget kunnat få frågan om vem som är bäst av honom själv och Lotta Schelin.

– Du skämtar med mig, va? Du skämtar med mig. Ska jag behöva svara där?, säger en uppenbart irriterad Zlatan

– Jag förstår dig om det kändes konstigt att tvingas svara på en fråga du inte visste någonting om så där på "Fotbollsgalan"..., svarar Expressens journalist Mattias Larsson. 

Okej, tillfälligt hjärnsläpp drabbar då och då de flesta journalister men till saken hör att Mattias Larsson knappst är grön. Han är tvärtemot både rutinerad och slipad med många år bakom sig på stora tidningar. Han borde frågat Zlatan varför det är pinsamt att jämföras med en damspelare som också är bland de allra främsta i världen. 

Framför allt borde Larsson ställt frågan som hela Sverige nu undrar: 

– Zlatan, vad är egentligen din syn på damfotboll?

Och den där signerade cykeln Zlatan vill ge till damlandslaget kan han i stället ge till Expressens Mattias Larsson.