Nyheter24:s Ellen Grefberg
Nyheter24:s Ellen Grefberg

"SD lockar väljare genom att inskränka på samernas rättigheter"

Ellen Grefberg om samernas nationaldag och SD:s försök att ta ifrån dem rättigheter till land och vatten – genom att säga att alla ska få samma chans till rennäring och fiske.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Kolumn

Ellen Grefberg är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @EllenGrefberg  

Bottnar i gruvbrytning

Ett ökat antal företag vill starta gruvbrytning i norra Sverige. Debatten har präglats av vilka som har rätt till marken i renbetesområdet. 

En direkt följd av reglerna om gruvkoncessioner. 

I dag är det samernas nationaldag. 

Jag lärde mig tidigt om samer hos min familj uppe i NorrbottenFast mindre om deras kultur och mer att deras jakträtt var mycket större än alla andras. Jag förstod också via teven hur skogsägare var förtvivlade över att deras plantor inte växte för att renar åt upp dem. Och när hunden rymde, då visste jag att den kunde skjutas om den jagade renar. 

Jag hörde också om rasismen som personer med samiskt ursprung utsattes för. 

Samerna har länge varit föremål för diskriminering och är det än i dag. Bland annat utsätts barn och ungdomar för olika former av mobbning på grund av sin samiska identitet. 

Men samerna har också fått rättigheter eftersom de erkänts som urbefolkning. Det innebär att Sverige har folkrättsliga åtaganden till att försäkra fler rättigheter till samerna än andra minoriteter, främst vad gäller land, vatten och självbestämmande. 

Men dessa rättigheter vill Sverigedemokraterna nu slopa, av principiella skäl – eller på ren svenska: för att fiska röster i norr, bland de som känner sig orättvist behandlade.

Ett smart drag. 

Sverigedemokraterna har haft betydligt svårare att locka röster i norra Sverige än i södra Sverige. I Härjedalen i valet 2010 efter att SD lokalt drev en hård linje som ifrågasatte samernas rättigheter och ökade stödet för partiet. Då hette deras företrädare Olle Larsson

Larsson vill förbjuda Sametinget helt. 

Han lämnade SD 2011 och startade det egna Härjedalspartiet. Men under en period 2013 kom han in som ersättare i riksdagen på ett av SD:s mandat och samarbetade då med sitt före detta parti. Och nu går partiet på Larssons linje, trots att han egentligen representerar det egna Härjedalspartiet

SD vill nämligen också, precis som Larsson ta ifrån samerna deras rätt till renbetet, men vill till skillnad från honom behålla Sametinget.

Det är principiellt hävdar sverigedemokraten Mattias Karlsson, att alla ska få samma rätt att bedriva dessa näringar på denna mark. Sedan jämför Karlsson rennäringen med bondesamhället i södra Sverige.

Men att bedriva rennäringen är en samisk rättighet som funnits innan Sverige blev till, menar sametingspolitikern Lars-Erik Fjellström. Det sätt som markerna tagits över och fördelats av svenska staten har begränsat de samiska rättigheterna. 

Alltså: Samerna var här först, deras rättigheter är inte våra att ta ifrån dem.

Men det tröstar inte den person i Norrbotten som har haft sin stuga i skogen, som ärvt sin jaktmark i generationer och som älskar sin natur och sitt fiske men inte kan utöva det till den grad som samerna kan. 

Det vet SD. 

I dag den sjätte februari är det samernas nationaldag som firats i 21 år. 

Det är på dagen 26 år sedan SD skapades. 

Låt inte SD få fäste i norr bara för att de är skickliga att rida på konflikter. För då går vi tillbaka i tiden. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.