Lördag 27 Nov
Stockholm

"Feminismen ger även kvinnor rätt att vara substanslösa"

Messiah Hallberg
Messiah Hallberg. Foto: Nyheter24

Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg skriver om kvinnor som är lika substanslösa som män alltid fått vara.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Mer om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans nya roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

En intervju med musikanterna Rebecca & Fiona i flygbolaget Norwegians ombordtidning rubriksattes ”Not just pretty faces?” Folk upprördes över respektlösheten och den nedlåtande tonen och jag förstår dem. För Rebecca & Fiona är ju visserligen snygga ansikten, men de är också begåvade, spännande, kreativa, musikaliska och politisk medvetna. 

Samtidigt ska vi inte svartmåla alla de som använder ett pretty face i karriärssyfte. Det är ju rätt många nuförtiden. Bland modebloggare, videobloggare och Instagramkändisar finns ofta inget annat än just det vackra ansiktet. Det är det som syns, det är det som bedöms. Alla erkänner villigt att deras behov att synas också är deras enda behov. Jag blir bra på bild, tyck om mig! Och det görs utan skam, utan någon känsla att något fattas dem. 

Det är ett nytt tidevarv och det känns fräscht på något sätt. Visserligen har vackra människor framhållits i alla tider, men aldrig förr har man läst in så mycket i dem, gett dem så många eftertraktansvärda egenskaper. 

Som i Expressen, en gång i tiden den första tidningen i världen att rapportera om freden i Europa, som nu viger fyra puffar per dag på sin förstasida åt Rebecca Simonsson och Isabel Adrian. Båda är entreprenörer. Båda är jätteintresserade av mode och av att leva livet. Båda lever under den nymoderata parollen att det jag gör måste ha ett värde, jag tjänar ju pengar.

Bara den senaste veckan har Expressen rapporterat att Rebecca är SJUKT petig med sitt hår. Att hon ska sticka och träna, för det känns SÅ bra efteråt. Hon lanserar en ny singel i veckan. Och en ny klädkollektion. De har lite samma budskap tycker hon. ”Det handlar om att festa, och "do it again". Inga konstigheter”, säger hon. 

Man skulle kunna argumentera att det är ytterligare en sak feminismen har gett oss, förutom kvinnlig rösträtt och utjämnade löneskillnader, också rätten för kvinnor att stolt få vara lika substanslösa som männen alltid fått vara. 

Från Simone de Beauvoir till Rebecca Simonsson. Det är rätt vackert tycker jag.

Messiah Hallberg

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela