SDU-filmen är ännu ett bevis på att vi inte lärt oss någonting

Nyheter24:s Gustav Holmström om en film som allt för väl påminner oss om att vi aldrig får glömma historien.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I söndags tog Europa ett stort steg tillbaka. Runt om på kontinenten röstades rasistiska, nazistiska och främlingsfientliga partier in i Europaparlamentet. 

Nu frågar sig många hur något sådant skulle kunna ske? Vad är det som har gått så fel? Vad är det som kommer att hända nu?

Men många är inte direkt alla. Vissa firar. Typ SDU:s Gustav Kasselstrand.

Redan tidigt på söndagen meddelade förbundsordföranden hur glad han var över att Front National fick många röster och skrev att "Europas räddning kommer från Frankrike" om det högerextrema partiet.

Det kommer dock inte att vara aktuellt med något samarbete med Front National, vars grundare nyligen hävdat att "Herr Ebola kan lösa invandringsproblemen på tre månader", har Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund meddelat.

Frågan är dock om partiledningen verkligen har hela partiet med sig i båten när de avfärdar Europas mörkbrunaste krafter. Kasselstrands Twitter tyder på något annat.

Liksom den redan omtalade film som ungdomsförbundet släppte igår. En rätt obehaglig liten film där Kasselstrand och ett gäng ungdomsförbundskamrater till honom aggressivt pratar om hur de minsann har fått nog.

Vice ordföranden, antifeministen och armhårshataren William Hahne halvskriker på franska om hur de är "generationen som älskar nationen och som alltid kommer att försvara den".


SDU:s förbundssekreterare Joakim Isheden pratar tyska, har passande sidbena och uppmanar andra att "gå med i kampen för att återfå friheten".


Det är, för att förklara det kort, rätt läskigt.

Om man vill ta det lite längre kan man säga att det är skitläskigt. Det påminner om mörka tider, tider som vi borde ha lärt oss mer av.

Det har vi tydligen inte.

Om inte valresultatet skulle vara bevis nog så visar den här filmen det med all önskvärd tydlighet.

Missa inte heller vloggaren Axel Palms egna version av klippet:

SDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?