Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Även den rumsrena rasismen är rasism"

Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24
1 av 1

Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24

Magda Omerspahic

Nyheter | 05/06/2014 18:28

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström påminner om att det hat som riktas mot romer och tiggare är rasism.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det senaste dygnet har en film spridits på Facebook. En film som enligt filmarens egen utsago visar hur en tiggare attackerar en person vars enda brott ska ha varit att inte vilja skänka pengar till tiggaren. Sanningen visade sig vara en helt annan; kvinnan ska under flera dagar i följd ha blivit trakasserad av filmaren, och ska till slut även ha blivit sparkad hårt på benet. 

Tyvärr är den här händelsen bara en i raden av attacker riktade mot romer. För även om jag inte vet om kvinnan i filmen är rom är det ändå så vi måste tolka händelsen, som en attack mot just romer. En tiggare med "svenskt utseende" hade nämligen inte blivit attackerad på det här viset, liksom en grupp ungdomar inte hade gett sig på en "svensk tiggare" i Kista. Personernas bakgrund och utseende var tillräckligt för att de skulle bli attackerade, förtalade och uthängda.

Det är en väldigt oroande utveckling att fördomar och hat riktat mot just romer tycks vara mer rumsrent än annan rasism. Ofta göms föraktet bakom argumentet att det är handlingen tiggeri som är problemet, men inte helt sällan lyser det igenom att "tiggare" och "rom" är nära på synonymer till varandra

Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri, Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri utfört av utländska medborgare, och på SVT Opinion publiceras en debattartikel som generaliserar om "gruppen romer och resande", trots att det i praktiken är 20 miljoner människor i en mängd länder och med en rad olika kulturer.

Jag tycker att det är dags att vi börjar se hatet och fördomarna för vad det är; rasism, antiziganism och fascism. Det är nämligen det som ligger till grund för de attacker och den diskriminering som riktas mot romer i Sverige - detta oavsett om det sker i tunnel i Göteborg, utanför en galleria i Kista eller på Moderaternas partistämma i Norrköping. 

LÄS MER: Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil" 

SD-förening sprider tiggarvideo – utan källkritik: "Det är inte 1800-talet" 

Tiggaren om filmklippet: "Han sparkade mig" 

Håller du med?