Nyheter24:s Pär Ullrich skriver om rasismen som breder ut sig på internet.
Nyheter24:s Pär Ullrich skriver om rasismen som breder ut sig på internet. - Foto: Letti Freivalds

"Det är hög tid att vi tar den digitala kampen mot rasisterna"

Nyheter24:s Pär Ullrich skriver om rasismen som breder ut sig på internet. "Vi måste ge oss in i den digitala djungeln, tränga oss in i kommentarsfälten, forumen och de sociala medierna och göra våra röster hörda."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Pär Ullrich

Är nyhetsreporter på Nyheter24. Kontakta honom på par.ullrich@nyheter24.se eller på twitter: @Ullrich_P

En medeldigitaliserad individ stöter på den varje dag. För oss som jobbar med sociala och digitala medier är det ännu värre. Rasismen – överallt på internet breder den ut sig. Forum, bloggar, kommentarsfält och sociala medier genomsyras av ofattbara och helt felaktiga föreställningar om hur verkligheten är beskaffad. 

För egen del räcker det att sticka ut huvudet och kika framför min egen dörr, i kommentarsfälten på Nyheter24, för att överösas med eländet. Det spelar ingen roll om en artikel handlar om en katt, ett mord, en våldtäkt eller en frukt – det finns i princip alltid minst en rasistisk kommentar att syna.  

Åsikterna som sprids grundar sig inte sällan på felaktiga resonemang om till exempel varför invandrare, som det ofta sägs, procentuellt sett begår fler brott än människor födda i Sverige. Det mest häpnadsväckande, och det här är knappast något nytt, är att många på fullaste allvar argumenterar utifrån att det skulle vara hudfärg och andra biologiska skillnader mellan människor som avgör. Rasism i sin renaste form, alltså.

Okunskapen är stor och sällan talas det om de egentliga problemen. Att orsaken till exempelvis ett brott ofta hittas i klasskillnader, sociala missöden, arbetslöshet, fattigdom eller brist på utbildning. Problem som nästan alla lever med och vill lösa. 

Det offentliga samtalet har förflyttats och en stor allmänhet, som vill bekämpa rasismen, undviker att delta i det. Andelen rasism som sprids i digitala medier återspeglar knappast den rasistiska lärans popularitet i samhället.  

I en undersökning genomförd av Dagens Media säger medieforskaren Mattias Ekman att högerextrema grupperingar alltid varit bra på att anamma och anpassa sig till nya tekniska lösningar, vilket inte bara är oroväckande utan även ett etablerat faktum. 

Rasisternas dominans i sociala och andra alternativa medier är påfallande. Unga, ofta politiskt osäkra människor, som har svikit traditionell media och ganska uteslutande får sina uppfattningar om verkligheten från nätet, matas med falska budskap. Rasistiska opinionsbildare, vars mål verkar vara att splittra samhället och dess demokratiska grundbultar, rekryterar dagligen nya medlemmar till sin digitala armé, och vi som är motståndare gör ingenting åt det. 

Att skriva insändare, krönikor och debattartiklar om rasism i tidningar är bra, men det flyger över huvudet på de som behöver läsa om det. Att gå ut på gator och torg och ropa antirasistiska slagord är också bra, men det är få som hör dig. Vi måste ge oss ut i den digitala djungeln, tränga oss in i kommentarsfälten, forumen och de sociala medierna.

Vi måste göra våra röster hörda.

För att två meningsmotståndare ska kunna föra ett krig så krävs det att de båda åtminstone befinner sig på samma planet. Kampen måste tas där kampen förs, men sorgligt nog så tas den inte. Att vända ryggen mot rasismen fungerar inte på internet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.