Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

"Vi behöver barnen för att se hur dumma vi är"

om hur barn på ett så klockrent sätt kan få oss att förstå hur fel vi egentligen har.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

Barn är sådana utmärkta speglar för oss vuxna. I dem kan vi se hur fånigt vi beter oss. 

I somras förlöjligades de män som gick ut och sa att det var först när de fick en dotter, som de verkligen blev feminister. Så fungerar inte feminismen sa en del tyckare, vilket givetvis bara var ren idioti. Men det är mycket sånt nu, feminismen och antirasismen bärs runt som en medalj på bröstet. ”Det är bara min ideologi!”, tjurar de. Som tonåringen som påstår att det bara är hen som älskar artisten ”på rätt sätt”. 

För min del har min dotter definitivt öppnat mina ögon för orättvisan mellan könen. Barn är bra på sånt, att belysa vår vuxna enfald. I många andra avseenden också. 

För några veckor sen står jag i en skoaffär i Stockholm. Eftersom min dotter är i åldern då vi försöker få henne att prova saker själv, skulle hon själv få fråga efter ett par skor i kassan. Hon ställer sig i kön, jag ställer mig en bit bort. När det blir hennes tur tittar kassörskan över henne och börjar expediera kvinnan bakom henne i kön. Jag tänker att det måste ha blivit något missförstånd så jag kliver fram: ”ursäkta, skulle min dotter bara kunna få ställa sin fråga?” Expediten rycker till: ”oj, ursäkta, jag förstod inte att hon skulle handla. Min kollega hjälper er alldeles strax.” 

Jag backar undan. Hennes kollega dyker upp och frågar vem som är näst på tur. ”Det var nog jag!”, säger en kvinna i 50-årsåldern bakom min dotter och kliver fram. Då förlorar jag det, rusar fram, skriker åt kvinnan: ”men du stod ju precis här, du hörde vad jag sa och nu kommer du in och tränger dig före ändå! Vad är det för fel på dig?” 

”Oj oj oj då, om du har så bråttom får du väl gå före då”, säger hon, som att hon gör oss en tjänst. ”Vi har inte bråttom, men du verkar ju uppenbarligen aldrig ha stått i en kö förut.” 

Så till slut, med sin frustande pappa bredvid sig får min dotter ställa sin fråga. ”Har ni några flip-flops här?” Det visar sig att säsongen för flip-flops var över.

När vi går förbi kvinnan igen mumlar jag: ”jävla idiot” till henne. Men för högt, min dotter hörde och sa: ”man får inte svära pappa.” ”Nej, jag vet det lilla älskling. Pappa blev lite arg bara.” ”Dumt”, säger hon och går vidare i köpcentret. 

Jag höll med henne, ”jävla idiot” var egentligen inte vad jag ville eller borde ha sagt till kvinnan. Jag borde ha sagt: ”Jag vet att de flesta av oss vuxna är egoistiska svin, men dölj för fan det för min dotter några år till.”

Messiah Hallberg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.