Söndag 18 Apr
Stockholm

Nej, män ska fan inte "bete sig som män"

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. Foto: Letti Freiwalds

Att säga till en pojke att han ska "bete sig som en man" är det värsta du kan göra.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Karl-Anders Lindahl

Reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här: @KarlandersL

Här om dagen läste jag om att Tivoli, Köpenhamns svar på Liseberg eller Gröna Lund, blivit uppmärksammade för en ny reklamkampanj för deras spökhus. 

Enligt nöjesparken är "Hotel Scary" det "bästa stället om du vill se om du är en liten tjej".

Med andra ord: Är du en "liten tjej" så är du feg, liten, rädd och ynklig. Den danska reklambyrån Plank ser inget problem i det hela.

– Även en stor, stark kille kan vara liten på insidan och det försökte att säga med glimten i ögat, säger Plank till BT.

Fint! Man älskar ju "glimten i ögat". 

Men den här krönikan handlar inte om Danmark. Jag orkar inte riktigt längre bli förbannad över något danskar gör

Däremot får hela grejen mig att tänka på ett uttryck som jag och de flesta andra pojkar och män fått höra under hela våra liv, av olika människor i olika former. Ibland har det handlat om att jag ska ha "stake" eller "grow some balls", att jag ska sluta kasta som en tjej, eller att jag och mina killkompisar helt enkelt ska "bete oss som män". 

På fotbollsträningar, i klassrum, i reklamfilmer och i medierna. 

Män ska bete sig som män.

Det här är allt annat än oskyldigt. Det är ruttet. 

Beter du dig som en man är du stor och stark, du rätar på ryggen, gråter inte, visar inte känslor, vägrar erkänna att du är rädd. Du ska vara stolt, inte backa för en fajt. 

Muckar någon i krogkön, är någon lite för trevlig mot din flickvän, eller påstår någon att du inte är en man – då ska du visa att du är en man. Du ska försvara din manlighet. De flesta anmälda fall av misshandel rör faktiskt män som slår andra män. 

Män som beter sig som män.

Du ska också vara en sådan som tar för dig här i livet, för dig existerar inte orden "nej", "omöjligt" eller "förlåt". Kanske ska du till och med vara en sådan som inte kan ta ett nej… Förra året anmäldes 17 700 sexualbrott i Sverige. Den överväldigande majoriteten av de som utförde brotten var män. 

Män som beter sig som män.

Men även priset vi betalar till oss själva är högt. 70 procent av alla som tar livet av sig i Sverige är män, och enligt Socialstyrelsen så ökar den psykiska ohälsan mest bland pojkar och unga män. I vårdnadstvister är det oftast mamman som får vårdnaden, inte minst på grund av att pappan inte har haft samma starka relation till barnen. Alkohol- och drogmissbruk är i regel större bland män (ta en sup och håll käften). Stå upp och var stark! Bete dig som en man.

Allt annat är ett tecken på svaghet. Allt annat pekar på att du är en liten tjej. Och det vill man ju inte vara, för tjejer är ju sämst (ja, det något som vi indirekt lär oss vi som pojkar får reda på att vi är galaxens beskyddare)

Jag skiter i vad en dansk reklambyrå tycker är charmigt och kul, jag orkar som sagt inte bli förbannad. 

Men snälla, snälla, vem du än är: Tänk noggrant efter innan du säger åt en liten pojke att han ska "bete sig som en man" – det är ungefär det värsta du kan göra. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela