Ni som vill förbjuda MMA – sluta hyckla

- 07/10/2014, 14:34 -
Gabriella Bark

Gabriella Bark

"Ni som vill förbjuda MMA – sluta vara sådana hycklare och se er själva i spegeln. De sporter ni står och skrikvrålar åt medan ni äter chips och målar flaggor på kinderna är minst lika, om inte ännu mera skadliga för utövarna".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har hört det förut, jag hör det nu och jag kommer högst troligt att få höra det igen: "Varför vill man se två personer puckla på varandra tills den ena inte kan stå upp?". Åsikterna haglar om att det är barbariskt, fel och "romantiserar våld".  Åsikter byggda på ren och skär okunskap.

Att påstå att MMA ska förbjudas för att det är "våldsamt" och således skadligt är för mig obegripligt. Med andra ord borde allt som är skadligt för kroppen förbjudas –  till exempel alkohol. Detta då en blöt kräftskiva är ungefär lika hälsosam som att frenetiskt stå och dunka huvudet i väggen för att sedan slå dig själv över kroppen med ett väl tilltaget järnrör.

Att skildra scener från barer och nattklubbar i film bör också bannlysas då det "romantiserar och uppmanar drickande".

/span>

Men för att hålla oss till sport. Vi kan börja med hockey. Vuxna män med rakbladsvassa skridskor som använder sina kroppshyddor till att mangla varandra ute på en isplan. Kolla bara på skadorna som de svenska sportlegendarerna Peter Forsberg och Börje Salming drog på sig under sina karriärer. 

Men pratar någon om förbud när Sverige vinner VM? Nej nej, då sitter svennebanan nedsänkt i soffan och skrikvrålar tillsammans med en bärs och en bunke lättsaltade chips. 

Alpin skidåkning. Pillan, Persson och Stenmark. De mest folkliga av alla folkliga atleter. Men kolla in skadorna i den sporten. Här trasas det sönder korsband och menisker på löpande band. Även betydligt värre skador inträffar med jämna mellanrum då utövarna flyger genom luften i 100km i timmen för att sedan landa på huvudet.

Thomas Fogdö med flera världscupsegrar i slalom är bara ett exempel. Han var med om en tragisk olycka under ett träningsåk som orsakade att han blev rullstolsburen. Men talades det om något förbud efter den olyckan? 

Nej. 

Och nu har jag inte ens börjat. Motorcross, skateboard, amerikansk  fotboll, rugby, snowboard, volleyboll (jo det förekommer massor av skador i volleyboll), konståkning, gymnastik, klättring...

Min poäng är att så gott som alla sporter är skadliga. Men ändå är det vissa som får mer kritik än andra då en skara inskränkta, konservativa "hobbykritiker" givit sig själva rätten att avgöra vad som är rumsrent och inte. 

MMA är varken brutalt eller barbariskt. Det är två personer som av helt egen vilja, under reglerade former utövar en sport med regler som båda är fullt införstådda med. För att ens bli utplockad till UFC krävs det mer än att "vilja slaska omkring med knytnävarna". Det krävs sylvass teknik, erfarenhet inom kampsport och disciplin. Det kräver också stor lyhördhet och viljan att lära. Det är därför många av de största inom sporten har de minsta av egon.

I buren slåss de, men utanför är de ofta vänner, lovordar varandra, kramas, skrattar och börjar i vissa fall träna med varandra för att bättra på varandras brister. De agerar på ett så gentlemannamässigt sätt att det får de "folkliga sporternas" mest älskade idrottsutövare  att framstå som ouppfostrade skitungar. 

Ni som vill förbjuda MMA – sluta vara sådana hycklare och se er själva i spegeln. De sporter ni står och skrikvrålar åt medan ni äter chips och målar flaggor på kinderna är minst lika, om inte ännu mera skadliga för utövarna.

När vi inte förstår oss på något vill vi hålla oss borta ifrån det, mota iväg det. Förbjuda det. Som med det i Sverige relativt nya fenomenet MMA. I stället för att ha ett öppet sinne och försöka förstå det. Detta synsätt är beklagligt och påverkar oss inte bara när det gäller MMA. 

Kolla bara vad rädslan fick för effekt på resultatet i riksdagsvalet.