Stockholm

Hej Marcus Birro – du är en idiot, men vi kan lösa det tillsammans

. Foto: TT/Nyheter24

"Jag tycker att det är läge för dig att be om ursäkt"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Hej Marcus, 

Vi känner inte varandra. Du vet nog inte vem jag är, men då du är ganska känd vet jag vem du är. Faktum är att vi till och med har träffats en gång. Det var på Arvikafestivalen 2003 – du läste dikter och var arg på en scen, jag var 18 år och glad. Efter ditt framträdande fick en vän en bok signerad. Då sa jag hej – jag vet inte om du hälsade tillbaka.

Men det är inte därför jag skriver till dig nu. Jag skriver till dig för att du har spårat ur igen, och för det inte är mer än rätt att någon går in och berättar det för dig. 

I går slängde du ur dig en islamofobisk och väldigt onödig kommentar på Twitter. Som du själv märkte var det många som blev arga och ledsna, men trots detta fortsatte du försvara det du hade skrivit. Det var ganska sorgligt att se det hända, för ju mer du kämpade, desto värre blev det. Det sägs att man inte kan gräva sig ur en grop, och ska vi vara krassa blev din grop ganska djup i går.

Det här är inte första gången du spårar ur på Twitter. Det har hänt flera gånger förut. Det som gör det extra allvarligt den här gången är att du aktivt sårar andra människor med ditt beteende. Att misstänkliggöra en mycket stor grupp människor, endast baserat på att de delar samma religion, är inte bara fel utan också direkt farligt. 

Det är nämligen precis sådant som skapar motsättningar och misstänksamhet mellan olika samhällsgrupper. Det är sådant som splittrar ett samhälle. Vill du verkligen ha på ditt samvete att ha bidragit till detta?

Jag tror inte att du vill det. För även om du är ganska konservativt lagd tror jag inte att du är helt empatilös. Nog förstår du att dina generaliseringar är fel och att de gjorde många ledsna?

Och jag vet vad du tänker nu; "jaaamen det är ju så!! man måste kunna prata om fakta och fy fan för jävla vänster-PK gaaaah!!!!1".

Men det spelar ingen roll vad som är fakta eller inte fakta. Inte i det här fallet. Ett fåtal våldsbejakande extremister kan aldrig representera en och en halv miljard människor. Lika lite som att en idiotisk och halvgalen kristdemokrat kan representera alla kristdemokrater. Eller vill du bära hundhuvudet för pedofili och annat skräp som görs av personer som inom den katolska kyrkan?

Jag tycker att det är läge för dig att be om ursäkt. Jag förstår att det kan kännas lite jobbigt. Som många andra inom den här branschen har du ganska stort ego. Men till och med du, Marcus, till och med du kan göra fel, och det här är ett sådant tillfälle.

Och vet du vad Marcus, jag har en debattsida som passar perfekt för offentliga ursäkter. Skriv ihop något så löser vi det här tillsammans. Det kommer kännas bättre efteråt. 

Jag lovar. 

Borde Marcus Birro be om ursäkt?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.