Sluta gnäll på att vi umgås med telefonen

- 10/12/2014, 16:40 -
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24

Vissa tycker att det är provocerande med telefoner. Nyheter24:s Gustav Holmström tycker att just det är provocerande.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vet ni vad som händer om någon inleder en krönika med att förklara att vederbörande "inte är teknikfientlig, men"? Jo, man får en sjukt gubbig krönika om att hata människor som använder sig av sina mobiler. Lite som den krönika som GT:s Jimmy Fredriksson skrev på tisdagen.

Eller ja, exakt som den krönikan faktiskt. Fredriksson skriver om hur det är "fruktansvärt provocerande" om någon kollar Facebook i mobilen när de umgås. För att inte tala om att han blir provocerad av att över huvud taget se andra människor äta middag och titta ner i sina mobiler.

Här pratar vi alltså om människor som han inte känner men han börjar genast spekulera i huruvida de någon gång kommer att skaffa barn. För att de tittar ner i sina mobiler. Rimligt. För "med smartphonen har mobilterrorn nått oanade höjder". Det tycker Jimmy.

Själv blir jag rätt så tokigt provocerad över att man kan bli provocerad av att någon annan vill ha koll på vad som händer i världen. För det är lite så det funkar. Det är det som är så sjukt bra med smartphones i allmänhet, och sociala medier i synnerhet. Man kan ta reda på vad som sker.

Ibland genom att man tittar ner i sin mobil, kollar Facebook och ser hur någon delat en krönika om att "Umgås med din jäkla telefon". Ibland genom att man faktiskt upptäcker att någonting viktigt, eller för den delen roligt, händer i omvärlden. Man kan dessutom kommunicera med andra. Därav det "sociala".

Vem vet, man kanske till och med kan upptäcka något att prata med varandra om. Samtidigt som man tittar ner i mobilen – vissa klarar faktiskt av att göra två saker samtidigt, Jimmy. Såvida personen man pratar med inte bara tittar ner i mobilen för att man inte har lust att prata med en tråkmåns som inte ens vill vara med på Insta-bilder, förstås.

Men det är väl provocerande att vilja hålla koll, antar jag. Men det är bara för Fredriksson och andra gnällspikar att tugga i sig.

Det är nämligen så att tekniken kommer att fortsätta utvecklas. Han får helt enkelt lära sig att gå i takt med tiden och acceptera att andra i bland vill uppdatera sig på läget runt omkring sig.

Eller bara dra sig tillbaka och dra något gammalt över sig – förslagsvis en papperstidning.