I dag ser ni inga män på Nyheter24.
I dag ser ni inga män på Nyheter24. - Foto: TT Bild/Montage

I dag ser ni bara kvinnor på Nyheter24

Nyheter24 återupprepar fjolårets koncept och uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att bara publicera artiklar om och med kvinnor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag ser ni inga män på Nyheter24. För i dag är det kvinnornas dag.

En vanlig dag täcks innehållet på vår sajt, liksom på de flesta andra, av både män och kvinnor, men ofta av fler män än kvinnor. För det är så samhället ser ut. Inte rent biologiskt – där är det rätt lika, men när det kommer till vilka som syns, hörs, bestämmer och tar plats. Det är mest män. Så har det varit länge.

Men något är på väg att hända. Fler kvinnor tar sig upp i maktpositioner – fortsätter jobba för att ta sig makt. Men det är fortfarande alldeles för långt kvar. Fortfarande alldeles för få av det kvinnliga könet som har bestämmanderätt, som syns, som intervjuas och som blir ihågkomna.

Vi bär alla ansvaret för det, kvinnor som män.

Och speciellt vi som jobbar med nyhetsrapportering. Av ren vana kan det ibland vara lättast att kontakta närmsta expert som ska uttala sig om valfri händelse. Närmsta expert som tidigare använts, som florerar runt. Som ofta är man. Det ska bli ändring på det nu. 

I dag publicerar vi bara artiklar om kvinnor. Blandat innehåll, som alltid på Nyheter24, men med kvinnor. 

Första tanken var att det kunde bli en utmaning, "vad händer om det inträffar en oförutsedd världshändelse?" Ja, vad händer då? Inträffar en unik världshändelse så vore det mycket förvånande om det inte finns en enda kvinna med i bilden, som kan uttala sig, vara expert, drabbad eller hjärnan bakom. Hur kan det vara en utmaning att hitta en kvinna? 

Det är det egentligen inte. Det är vi alla som behöver tänka om.

Därför väljer i dag Nyheter24 att uppmärksamma internationella kvinnodagen med att endast skriva om kvinnor och alla som definierar sig som kvinnor – oavsett biologiskt kön. För i dag är det kvinnornas dag.

/
/
Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du uppmärksamma 8 mars?
Tack för din röst!