Sluta döma gravida kvinnor som röker

- 24/03/2015, 15:38 -
Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 2

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Nyheter24

Jämförande bilder visar foster till mammor som röker och inte.
2 av 2

Jämförande bilder visar foster till mammor som röker och inte.

University of Durham

"Nej, det borde inte finnas något straff för mammor som röker".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en ny studie har forskare tagit fram 4D-bilder som visar skillnaden på ett foster med en rökande mamma och ett foster som inte utsätts för cigaretter.

Bilderna är hemska. De ofödda barnen vars mammor röker ser ut att vrida sig i en grimas, till skillnad mot barnen till de ickerökande mammorna. Enligt studien tar det längre tid för foster till rökande mammor att utveckla sina nervsystem, än för foster vars mammor inte röker.

Slutsats: foster mår dåligt av att ha en rökande mamma.

Artikeln publicerades först av brittiska Telegraph och därefter på flera svenska sajter, inklusive Nyheter24. Artikelkommentarerna är ungefär likadana var du än väljer att läsa.

"Fy fan för rökande gravida!"

"Det borde borde finnas straff för gravida som röker"

"Hur dum kan man vara?"

"Mammor som röker förtjänar inte sina barn"

Tolka mig rätt nu: jag tycker också att det är jobbigt att se gravida kvinnor röka. Att se föräldrar med nyfödda bebisar vara ute och promenera med ciggen i ena handen och vagnen i den andra. Jag vill rycka undan cancerpinnen och släcka den för alltid.

Men vem är jag att döma?

Jag tror inte att någon kvinna, eller man, på allvar vill utsätta sina barn för fara. I stället för att direkt spy ur sig hat och hot och påstå att 'mammor som röker inte förtjänar sina barn' – tänk ett steg längre. Hur kommer det sig att de fortsätter att suga på pinnen i stället för att fimpa? Vad vet du om orsaken bakom?

De allra flesta i dagens moderna samhällen vet att rökning skadar. Vi vet mer i dag än för 50 år sedan. Det handlar inte bara om att kvinnor som röker inte vet eller bryr sig. Det kan finnas tusen andra anledningar – men det handlar inte om att de inte älskar sina barn.

Tro mig när jag säger att de allra flesta mammor inte vill annat än att skydda sina barn mot allt ont i världen.

Vad de behöver är stöd för att sluta röka, inte hat.