- Foto: Privat/Faksimil/TT

"I dag sjönk Özz Nûjen till samma nivå som Jimmie Åkesson"

"I dag sjönk Özz Nûjen i mina ögon. Han skulle vara en sån som bryr sig om de som är svaga, och som vill hjälpa de som har det svårt. I stället blev han bara ytterligare en hatare".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag publicerade Expressen Kultur en text skriven av Özz Nûjen, och just nu är det förmodligen Sveriges mest lästa artikel. Özz tycker verkligen inte om varken Jimmie Åkesson eller SD som parti. Det gör inte jag heller.

Och precis som så ofta förr finns det något lockande i hat, hån och förakt. Folk samlas runt den som hatar, tittar fascinerat på och de som håller med sjunger gärna med i kören av hat.

Det är skickligt av Özz att lyckas spela på människors mest primitiva känslor, och att döma av hur mycket artikeln hos Expressen delas kommer han att få ett enormt genomslag tack vare det här.

Men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite sorgligt att se honom förfalla så totalt i sitt förakt för Åkesson. Özz nöjer sig inte med att attackera Åkessons och SD:s politik, utan han tar det steget längre. Han attackerar Åkesson som person. Han attackerar att Åkesson är sjuk. Han attackerar hur Åkesson ser ut.

Han attackerar Jimmie Åkesson på precis samma sätt som han själv har blivit attackerad av SD-sympatisörer, och han behandlar Jimmie Åkesson på samma sätt som Åkessons politik behandlar de som är svaga i samhället.

Jag förstår mycket väl att det är det som är hans poäng, och att han gör det fullt medvetet. Jag förstår också att han tycker att det är ett väldigt smart och snyggt grepp av honom. Men är det verkligen rimligt att sjunka till samma låga nivå som den man försöker kritisera?

Är det så att Özz till slut har gett upp om att hålla en högre nivå än trollen på Twitter? Har trollen till slut nött ner honom totalt? Jag vet inte, men jag mår alltid illa av att se någon sprida hat, hån och förakt runt sig. Oavsett om det riktas mot Özz eller om det riktas mot Jimmie Åkesson.

Vår sida ska ju vara bättre än så. Özz skulle vara bättre än SD och deras hatiska svans. Özz skulle vara en sån som bryr sig om de som är svaga, en sån som vill hjälpa dem som har det svårt. Det är liksom hela kärnan i vår kritik mot Sverigedemokraterna.

Men allt detta slänger Özz Nûjen åt sidan för chansen att få sparka till en människa som redan ligger ner. Att kalla honom ful i Sveriges näst största tidning. Sparka till riktigt hårt, där det gör som ondast.

Jag har aldrig haft något till övers för Sverigedemokraterna. Det har inte ändrats. Jag har alltid haft respekt för Özz Nûjen. Det ändrades däremot i dag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!