5 anledningar till varför det suger att Jimmie Åkesson är tillbaka

- 27/03/2015, 21:40 -
Krönika.

Krönika.

Faksimil SVT / Nyheter24

Nyheter24:s Gustav Holmström har sett Jimmie Åkesson prata med Fredrik Skavlan – och han tycker inte om det.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1. Det tog mindre än 15 sekunder innan man tröttnade på att se honom igen

Det VAR något motvilligt intressant att Åkesson skulle göra comeback – och i Skavlan av alla medier. Men det dog ju rätt kvickt. Åkesson var samma gamla tråkiga elevrådsordförandetyp, om än med skägg, som han alltid varit.

2. Att han fortfarande inte svarar på frågor

Skavlan gör faktiskt en rätt bra insats, trots all kritik han fick innan intervjun ens publicerades. Men det hjälper inte mycket. När pressen kommer in så glider Åkesson undan. Frågor på om den gamla valfilmen från 2010 hade kunnat publicerats idag duckar han genom att säga "inte är någon kommunikatör". Nä, vi märker det. Och det tristaste med det är att det säkert kommer att funka – det har det gjort förut.

3. "Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år"

Att han är samma gamla Åkesson betyder såklart att han tror på samma gamla saker – alltså som citatet ovan där han beskriver muslimer som ett stort hot mot Sverige. Det är en svinbra anledning att tycka att det är tråkigt att han är tillbaka.

4. Att han får all uppmärksamhet han vill ha

Ja, det är vårt fel också. Men intresset ÄR stort – Åkesson och Sverigedemokraterna vet precis hur man maximerar det. Bara det att han faktiskt basunerar ut återkomsten i Skavlan är ett tecken på det – liksom att det självklart läckte i god tid innan programmet ens spelades in.

5. Det är dessutom synd om honom

Alltså på riktigt. Han har fan varit sjukskriven rätt länge nu. Och det är skönt att han mår bra. Det är bara trist att någon som mår bra väljer att vara partiledare för ett parti som Sverigedemokraterna. Om han nu gör det – mår bra alltså. Han ser lite trött ut, och verkar inte gilla att vara där han är. Tillbaka i hetluften.