Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du behöver inte snubbars bekräftelse

- 19/04/2015, 16:32 -

Ellinor Svensson

Det är inte män som avgörs kvinnors värde.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Du ringer till mig med typisk dagen efter-ångest. Festen i går var bra, vi hade kul och du gick hem med någon snubbe. Du berättar hur ni haft det, att natten var otrolig och att han spelade gitarr in på småtimmarna. När han kysste dig kände du mer än du gjort på länge. Du kände att han ville ha dig. Nu kan du inte släppa honom, du har skrivit till honom på chatten och om han inte svarar kanske världen faktiskt går under.

Det skulle kunna vara början på en kärlekshistoria men både du och jag vet vad det handlar om. Det handlade om någon annan senast förra helgen. Det har aldrig handlat om honom utan bara om bekräftelsen han kan ge. Jag vet precis vad du längtar efter, det är kicken du känner när han visar att du duger. Jag har också varit där.

Vi lever i en värld som är uppbyggd på männens villkor. Kvinnor i reklamen visar sina kroppar för den manliga blicken. Deras åtrå är det som är värt att sträva efter. Vi styr vårt kroppsspråk och vårt utseende för att alltid se så bra ut som möjligt. Det sägs att kvinnor anpassar sin kroppshållning i genomsnitt tio gånger på fem minuter. En omedveten ansträngning som inte ger något tillbaka. När män och kvinnor umgås i grupp är det männen som tar mest plats. Kvinnorna anpassar sig. Vi creddar männen och skrattar åt deras skämt. Nickar och håller med. Vill inte vara jobbiga. Ibland snackar vi för mycket och säger något fel och då ber vi direkt om ursäkt.

Det är inte konstigt att du tappar bort dig själv när du lärt dig att anpassa dig till någon annan. Därför vill jag säga åt dig att leta rätt på dig själv. Skit i om han svarar eller inte. Ta bort den där snubben från Facebook om det är vad som krävs. Det är inte hans godkännande du behöver. När samhällets strukturer hela tiden jobbar emot oss vill jag bara påminna dig om att det är okej att du är nöjd med dig själv.

Du vet väl att du är bra precis som du är? Det gör inget om han inte ser dig så länge du kan se dig själv för den du är. Skratta åt dina egna skämt i stället, de är i alla fall roliga. Du vet vad som är bäst för dig. Det kommer aldrig att vara en man utan det kommer att vara att du gör det som betyder något för dig själv.