Hanna Larsson.
Hanna Larsson. - Foto: Totte Löfström

Att du tycker att straffen ska höjas är fullkomligt irrelevant

"Debatten som förs kring straffsystemet baseras på en missuppfattning om straffets funktion".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Hanna Larsson är praktikant på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @MotherPopcorn_

De flesta svarar ja på frågan om de tycker att straffen i Sverige är för mesiga, visar en studie från Stockholms universitet. Det är en åsikt som utnyttjas av politiker som i stor mån använder straff för att visa på sin handlingskraft och förmåga att lyssna på folket.

I undersökningen förekom även fingerade rättegångar på målen, som försökspersonerna fick ta del av. Det visade sig att ju mer information om rättsfallen som personerna i undersökningen fick, desto lägre straff tyckte de att förövarna skulle få.

De fick gissa vilket straff de olika brotten gav i domstolarna och sedan göra en egen bedömning. I nästan alla fallen trodde en stor majoritet att påföljden för brotten var mycket lägre än vad domstolarna dömt.

Deltagarnas egna förslag på straff var högre än vad de trodde att utfallet i domstolarna var, men påtagligt lägre än de faktiska utfallen i rättegångarna.

Det visar alltså dels att människor tror att de flesta brott döms betydligt mildare i domstolen än vad de faktiskt gör och dels att ju mer de vet om fallen desto mindre benägna är de att dela ut hårdare straff.

Det blir tydligt att gemene man inte har någon koll på vilka straff som faktiskt utdelas och att deras informerade åsikt är att de egentligen inte alls är för en straffhöjning.

Problemet med att straffskalan anpassas efter att tillfredsställa den oinformerade allmänheten är inte bara att den inte överensstämmer med allmänhetens informerade åsikt, utan att det motverkar det reella syftet med straff.

Straff är till för att förebygga brott i form av att avskräcka människor från att begå dem och att förhindra den frihetsberövade från att utföra fler brott medan de avtjänar sitt straff. Det ska alltså inte vara ett sätt för samhället att hämnas på den dömda.

Samtidigt fyller ju straffet i viss mån den funktionen ändå, vilket rör ihop saker och ting. Men om syftet enbart är att förebygga brott måste påföljden baseras på forskning – inte vara styrd av människors känslor.

Så nästa gång politiker snackar om förhöjda straff vill jag att det baseras på lite vetenskapliga jävla belägg och inte en hänvisning till den allmänna opinionen!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att straffen i Sverige är för mesiga?
Tack för din röst!