Stockholm

Moderaternas utspel om tiggeri är en obehaglig flirt med SD

. Foto: Matilda Andersson

Världens mest luddiga moderatförslag är tyvärr ganska obehagligt om man granskar det lite närmare, skriver Nyheter24:s debattchef.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag publicerade DN Debatt en debattartikel om tiggeri, signerad de moderata toppnamnen Tomas Tobé och Beatrice Ask.

I korta drag berättar de att de vill föreslå att partiledningen på sin egen partistämma i höst ska föreslå att Moderaterna ska ta ställning för att inte ha några konkreta förslag för hur vi ska hjälpa utsatta EU-migranter, men att vi i alla fall kan sparka lite extra på dem genom att även låta andra än polisen jobba med att jaga iväg de som tigger, eller att riva deras läger.

Brasklappen är att det bara är organiserat tiggeri man motsätter sig, men då de inte specificerar vad detta innebär, är det svårt att tolka vad de faktiskt menar. Det kan egentligen vara allt ifrån att de motsätter sig människohandel och utnyttjande, till att de ogillar att folk bor ihop eller åkte hit tillsammans.

Många har upprörts över förslaget, och det med all rätt. Det är väldigt allvarligt och oroande att två toppolitiker från Sveriges (än så länge) näst största parti gör ett sådant här utspel. Det är både populistiskt och bör helt klart tolkas som en flirt med SD.

Men i första hand bör nog debattartikeln ses som en testballong som skickats ut för att se hur media, de andra partierna och de svenska väljarna reagerar på förslaget. En debattartikel i DN är nämligen varken ett löfte eller ett skarpt förslag. Det är bara just en debattartikel i DN.

Vad som däremot är riktigt obehagligt är att Moderaterna tycker att det är en bra idé att testa vilken respons det ger att antyda att man vill förbjuda tiggeri.

Moderaterna har förlorat väldigt många väljare till Sverigedemokraterna det senaste året, och som en konsekvens av detta har subtila röster höjts för att öppna upp för ett samarbete mellan Alliansen och SD.

Än så länge är ett sådant samarbete ganska avlägset. Centerpartiet skulle förmodligen protestera hej vilt om det kom på tal i seriösa sammanhang.

Men om Moderaterna vill hitta ett långsiktigt samarbete som faktiskt har chansen att ta makten, är det mer realistiskt att vända sig till SD än att hoppas på att få alliansmajoritet 2018.

Kanske är det precis det de moderata partistrategerna har insett.

Gillade du Moderaternas förslag?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.