1 av 16
2 av 16
3 av 16
4 av 16
5 av 16
6 av 16
7 av 16
8 av 16
9 av 16
10 av 16
11 av 16
12 av 16
13 av 16
14 av 16
15 av 16
16 av 16

Det kunde ha varit du

skriver om att det lika gärna hade kunnat vara du som föddes med en hudfärg som folk tar sig rätten att kränka.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Har du någon gång funderat över hur det kommer sig att du har åsikter om saker och ting? Vad dina åsikter egentligen grundar sig i?

För du föddes nämligen inte till rasist.

När ska du fatta att det lika gärna hade kunnat vara du som fått din hudfärg kränkt? Det är inte du som har bestämt vilken hudfärg eller vilket ursprung du ska ha, så varför tar du dig rätten att använda rasistiska uttryck för att du "alltid har gjort det"?

Så varför envisas du då med att använda ord som kränker, förolämpar och sårar andra människor?

Det enda du vet är det du är uppväxt med. Det enda du känner till är det som du omger dig själv med. Så du kanske ska börja se dig omkring, för din åsikt är ju ändå inte värd någonting om du inte vet grunden till den.

Du förstår kanske inte att människor känner sig kränkta av att du säger n-boll, men har du pratat med någon som blir det? Har du försökt att lyssna, förstå? På samma sätt som vi försökt förstå er?

För du vet ju att du inte bryr dig om vad bakelsen heter, egentligen. När du tänker efter så påverkar det inte ditt liv så mycket, om du börjar säga chokladboll i stället. Så varför envisas du med att använda ett rasistiskt skällsord?

När du vet att det är fel och du vet att det sårar någon.

Kommentarerna nedan är bara några av det hav av rasistiska kommentararer från vårt kommentarsfält på Facebook under en artikel som handlar om att chokladbollar heter just chokladboll och inget annat.

Jag har ingen tolerans för dig med den här typen av åsikter. Jag tänker inte längre försöka bemöta kommentarer av det här slaget. Jag vill bara veta om du någon gång funderat över VARFÖR du tycker så här. Varför du brinner för det här. Vem är du?

Du föddes ju inte till rasist, så varför dö som en?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.