Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Det är föräldrarna som ska ha ordningsbetyg – inte eleverna

Det finns många föräldrar där ute som skulle behöva bli betygsatta.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@MalinWigen

I går beslutades det att det är möjligt för skolor att bedöma elevers beteende och uppförande.

Hurra tänkte många som menar att "det var på tiden" och att "äntligen ska det bli ordning och reda". Som tur var det många som ändå tänkte till och såg det problematiska i det hela. För ett betyg i ordning skulle slå hårdare mot vissa – till exempel mot de som har ADHD.

Men om det nu är viktigt att ge någon form av ordningsbetyg så borde de ges till dem som verkligen behöver det. Nämligen föräldrarna till skoleleverna, de om några borde bedömas för sitt beteende och uppförande.

Jag kan räkna upp ett flertal föräldratyper som på en gång skulle få underkänt.

Föräldern som inte bryr sig om att sitt barn mobbar någon. Föräldern som bara skäller på läraren när barnet inte får bra betyg – och inte alls ser sin egen del i det hela. Föräldern som förstör för barnet i skolan, genom att vara ett svin hemma. Föräldern som inte har tid för sitt barn och hellre väljer att tillbringa tiden med sin telefon, än att hjälpa till med läxor. Föräldern som inte frågar hur barnet mår och hur dagen har varit, när hen kommer hem från skolan. Föräldern som pressar barnet till att ha högsta betyg i allt, och bidrar till att barnet mår dåligt. Och föräldern som aldrig blir nöjd, fast ens barn har gjort sitt bästa. Föräldern som aldrig dyker upp på skolavslutningen, och föräldern som inte låter sitt barn välja vad hen själv vill göra i livet.

För om tanken är att det ska bli ordning och reda i skolan, borde kritiken riktas mot de vuxna som sviker sina unga. De om några är ett ordningsproblem som borde lösas. Och inte eleverna som knappast kommer bli hjälpta av att bedömas på ytterligare ett område.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde föräldrar få ordningsbetyg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.