Pär Ullrich och Stefan Löfven.
Pär Ullrich och Stefan Löfven. - Foto: Nyheter24 / TT

Nu måste regeringen hoppa ur sandlådan

om att regeringen gör allt för att fjäska in sig hos svenska folket, oavsett vad det kostar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Pär Ullrich

Är Nyhetschef på Nyheter24.

Följ honom på Twitter här.

Det kostar att regera, brukar det sägas. Det har Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkligen fått känna på. Stora ras i opinionen vad gäller både partierna och förtroende för dess ledare, trots att det bara var några veckor sedan som deras egen budget klubbades igenom.

Regeringens politiska handlingskraft har sedan valet varit relativt tam, men under de senaste veckorna har det hänt något. Något som ger en lite fadd och besk smak i munnen. Flörtande, kappvändande och fiskande efter väljare har präglat det mesta som basunerats ut.

De rödgröna i Stockholm har stoppat Alliansens höjning av SL-korten, regeringen har kommit med utspel om hårdare tag mot terrorresor och nu senast lagt fram lagförslag om att det ska bli lättare att avhysa tiggare.

Förslagen och utspelen behöver inte vara dåliga i sig, men skälet till deras tillkomst är löjligt uppenbara: opportunism. SL-kort, svenskar som reser och krigar för terrororganisationer och tiggeri är egentligen inga superstora frågor för Sverige som land, det är frågor som svenskar av olika och ofta outgrundliga anledningar bryr sig mycket om.

I jakten på folkets stöd gör regeringen allt för att sno åt sig framtida röster från höger, vänster, uppåt, neråt och Sverigedemokraterna. Och kanske kommer de lyckas. Kanske knappar de sig förbi Alliansen igen och blir störst. Kanske går Stefan Löven upp några av de där tappade procentenheterna i förtroendet igen. Men till vilket pris?

Vad hände med frågorna som var så viktiga bara för en liten stund sen? Med jobben, skolan, bostadsbristen och integrationen. Där lyser de riktigt stora utspelen med sin frånvaro.

Kampen om väljarna pågår ständigt och jämt, men det är tre och ett halvt år kvar till nästa val. Tre och ett halv år som regeringen, med eller utan folkets förtroende, ska försöka göra Sverige ännu bättre. Ändå verkar det viktigaste vara att kasta skit på andra och framhäva sin egen storhet i frågor som det i vårt polariserade och snuttifierade land för stunden snackas om.

Det håller inte. Så hoppa ur sandlådan, sluta försöka spela bli-mest-poppis-i-klassen-spelet och ta tag i de stora, viktiga frågorna. Det behövs verkligen, men hur ska det göras? Ena benet efter det andra, som vanligt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.