Måndag 24 Jan
Stockholm

Därför är det fjantigt att kritisera Adam Tensta

1 av 5
Emma Lindström.
2 av 5
Emma Lindström. Foto: Ellinor Svensson
"Lycka till med sändningen" sa han innan han gick.
3 av 5
"Lycka till med sändningen" sa han innan han gick. Foto: Faksimil / TV4
Adam Tensta lämnar TV4:s live-sändning i protest.
4 av 5
Adam Tensta lämnar TV4:s live-sändning i protest. Foto: Faksimil / TV4
Han kritiserar TV4 för att kanalen bjudit in en person som gjort rasistiska uttalanden.
5 av 5
Han kritiserar TV4 för att kanalen bjudit in en person som gjort rasistiska uttalanden. Foto: Faksimil / TV4

Det var helt rätt av Adam Tensta att storma ut ur TV4-studion, skriver Nyheter24:s Emma Lindström.

Kommentera (90)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lindström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

I dag deltog Adam Tensta i TV4 Nyhetsmorgon. Producenten och programledarna verkade tro att artisten, vars riktiga namn är Adam Taal, var där för att diskutera sin nya skiva.

Det tänkte han inte göra. Under morgonen publicerades en debattartikel i Aftonbladet där artisten kritiserar TV4 för att kanalen låtit halvkända Louise Andersson Bodin medverka efter att hon gjort rasistiska uttalanden. Han skriver bland annat: "Normaliserandet av rasism har ju sedan länge fått bästa sändningstid. Men jag vill ta tillfället i akt och meddela TV4-gruppen och högsta ansvariga att denna ”incident” inte är glömd. Vi ser er!"

Väl inbjuden till kanalen och det aktuella tv-programmet tog han minst sagt tillfället i akt. Han berättade varför han ansåg att kanalen gjort fel. Sedan presenterade han tre frågor han vill ha svar på. Hur kunde Andersson Bodin bli bokad till programmet? Hur rimmar det med TV4:s policy om "noll rasism"? Och varför har inte TV4 gått ut med en ursäkt?

Innan han gick in på ämnet bad han om ursäkt till både programledare och producenter och när han gick önskade han "lycka till" med sändningen.

Nu, efter att händelsen uppmärksammats, får han kritik för att han inte stannade och diskuterade och problematiserade ämnet. Det är bara fjanterier. Ni som säger så kan varken ha sett eller lyssnat på vad som hänt.

För det första var det helt uppenbart vad han menade i programmet. Det fanns ingen anledning för honom att stanna kvar och diskutera. TV4 har gjort fel och borde ta sitt ansvar. Och för det andra har han skrivit en debattartikel där det tydligt framgår vad han vill säga. Vad mer kräver ni?

Adam Tensta har inget ansvar att förklara rasism och förtryck för någon annan. Det är aldrig den förtrycktas ansvar att utbilda de som inte förstår. Nu har han gjort det ändå och det är upp till oss andra som inte vet hur rasism känns att ta vårt ansvar och lyssna på vad han har att säga.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (90)
Kopiera länk
Dela