3 rasistiska myter om flyktingkatastrofen

- 07/09/2015, 14:26 -
1 av 4

Caroline Hotti

2 av 4

Faksimil

3 av 4

Faksimil

4 av 4

Faksimil

"Det här borde till och med sverigedemokratiska riksdagsledamöter känna till"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flyktingkatastrofen i Medelhavet tycks ha lockat fram det allra sämsta i många människor. Här får ni de tre vanligaste myterna som sprids just nu, tillsammans med förklaringar på hur det egentligen ligger till.

1. Alla som flyr förväntas vara fattiga
Inte helt sällan ser vi människor och politiker posta inlägg om hur konstigt det är att flyktingar tar selfies eller har ägodelar som kostar pengar. Till exempel har den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth twittrat ut en bild på flyktingar som fotograferar sig själva med en selfiestick efter att de kommit i land helskinnade. Detta med en aggressiv kommentar som antyder att flyktingarna inte alls är fattiga.


Bildkälla: Faksimil

Problemet är att det är ett falskt antagande att alla flyktingar skulle vara fattiga - många av de som flyr från Syrien har levt ett ganska bra liv där, fram tills kriget kom och de tvingades fly. Faktum är att det hade varit mer förvånande om de inte hade haft mobiltelefoner.

Människor kan fly från olika saker: svält, fattigdom, krig eller naturkatastrofer är fyra olika anledningar, och de behöver inte hänga ihop. Det borde till och med sverigedemokratiska riksdagsledamöter känna till.

2. De som flyr ses som lågutbildade
Oavsett om man tror att det är kulturellt eller genetiskt är det ändå lika falskt. De allra flesta som flyr från Syrien är välutbildade. Innan kriget började hade de nämligen ett väl fungerande utbildningssystem, och den kunskapen de fick med sig därifrån försvinner knappast bara för att utbildningssystemet inte har fungerat under de fyra åren kriget har pågått.

Att sprida myter som antyder något annat är bara rasistiskt.


Bildkälla: Faksimil

3. Sverige släpper in alla
Det här påståendet är direkt falskt. Även om alla syriska flyktingar som kommer till Sverige får asyl, finns det en urvalsmetod som rensar bort den absoluta majoriteten av de som behöver hjälp: för att få asyl i Sverige måste du ta dig in i landet.

Detta är varken ett rättvist eller speciellt generöst system, och det inkluderar oftast att flyktingarna betalar stora summor pengar till flyktingsmugglare och riskerar sina och sina familjers liv.


Bildkälla: Faksimil

En rimligare lösning vore att möjliggöra för flyktingar att söka asyl på svenska ambassader, och där behovspröva ansökningarna på ett rättvist sätt. Tyvärr föredrar Sveriges politiker det nuvarande systemet - både från regeringens och oppositionens sida - så någon förändring kan vi inte förvänta oss.

Av någon anledning är det bekvämare att bara hjälpa dem som först riskerar sina liv för att ta sig hit.

Borde Sverige hjälpa fler?