Tisdag 17 Maj
Stockholm

Sverigedemokraterna borde ju vara ännu större i nya mätningen

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Sverigedemokraterna borde lätt få 60-70 procent!"

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För några veckor sedan kom en undersökning från Yougov som skakade om Sverige ordentligt. För första gången i en undersökning var Sverigedemokraterna största parti, med över 25 procent. Sverigedemokrater firade, andra partier hade krismöten och debatten gick het.

I går kväll kom en ny mätning. Och nu är Sverigedemokraterna ännu större! 27,3 procent! Överlägset störst! Wow!

Men dessa fantastiska siffror, och att Moderaterna och Socialdemokraterna bara hamnar strax över 20 procent borde väl få vem som helst att tänka om det här verkligen kan stämma. Låt oss ta en närmare titt!

Hur många är det som har svarat att de hade röstat på SD om det varit val i dag i den nya mätningen? 414 personer. Som rekryterat sig själva till undersökningen. Som får bonusar om de rekryterar kompisar.

Tidningen Metro, som annars brukar gå i spetsen för kritiskt tänkande och källkritik på nätet, publicerar mätningen utan att blinka. Även vi på Nyheter24 publicerade undersökningen, dock inte utan att problematisera undersökningsmetoden och trovärdigheten.

Enligt Yougov har man ett brett urval, med män och kvinnor mellan 18-74 år. Så jag gjorde ett litet experiment och registrerade mig som paneldeltagare på Yougovs hemsida. När jag skulle fylla i personuppgifter så efterfrågades inte vare sig personnummer eller namn. Vips var jag en 55 årig kvinna i Kista, redo att ta mig an undersökningar. En kollega till mig, man och 30+, blev en 22-årig kvinna i Södertälje. Smidigt!

Och när jag värvar kompisar och svarar på undersökningar, ja då får jag köpa grejer i shoppen! Klockor, godis och klotgrillar. Bäst att värva alla mina kompisar.

Efter det här lilla äventyret är min första tanke: Vad pysslar ni med, Sverigedemokraterna? Jag trodde ni var bra på nätet? Och med den här typen av mätmetoder borde ni ju lätt kunna få upp SD till minst 60-70 procent! Vad sitter ni och sover för, det är ju så sjukt lätt att bara gå in och kryssa lite. Skärp er!

Och till dig som är politiker: Jag litar på att du vet bättre än att lita på den här typen av undersökningar.

Och till dig som är intresserad av politik: Tänk till innan du låter den här typen av mätningar påverka din världsbild.

är sd bra på nätet?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela