Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Om du har problem med särskrivningar lever du i fel tidsålder

- 18/10/2015, 14:39
Emma Lindström tycker det är omodernt att håna särskrivningar.
1 av 2

Emma Lindström tycker det är omodernt att håna särskrivningar.

TT

Emma Lindström.
2 av 2

Emma Lindström.

TT

Nyheter24:s Emma Lindström om särskrivningar och varför det är pinsamt att inte kunna hantera dem.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej och välkommen till verkligheten, särskilt till dig som blir sur och grinig när du ser att någon särskriver. Jag vet att vissa inte kan hantera det och jag har förstått att det känns som om deras ögon sticks ut med nålar när ett ord plötsligt är delat i två i stället för ett.

Det är dags att gå vidare i livet. I dag läser du mycket, mycket mer än du själv talar eller lyssnar på andra och därför är det dags att acceptera skriftspråket för vad det är: ett sätt att snacka med varandra.

Du delar med dig av vad som hänt i vardagen i statusuppdateringar, du skriver en beskrivning av din bild på Instagram eller skickar ett mess till din vän och frågar hur läget är. Om du ställer krav på att det här ska innehålla felfria formuleringar och alltid stämma överens med Svenska akademiens ordlista har du redan förlorat.

Särskrivningar, och även ihopskrivningar, blir allt vanligare. Det är inte korrekt enligt konstens alla regler men det är för att skriftspråket på dessa plattformar än något mer, något som inte lyder några regler. Där halkar folk på tangenterna och skriver olika precis som att personer har olika dialekter, använder slang eller ibland tar helt onödiga pauser när de pratar.

Att förvänta sig att varje textsnutt du ser i dag är felfri är som att förvänta sig att alla som talar har repeterat och tränat in sitt snack som om de skulle hålla ett tal på sitt eget bröllop.

Språket har ett syfte och det är att vi förstår varandra. Ett mellanslag för mycket kommer aldrig göra att betydelsen går förlorad. Så get your shit togehter, samtiden är här nu och du har hamnat sjukt långt efter.

Är särskrivningar okej?