Här har ni beviset för att det är rätt att filma poliser

- 20/10/2015, 11:48

Caroline Hotti

"Det faktum att det finns vissa poliser som i pressade situationer är benägna att upprepade gånger slå en försvarslös människa med batong i huvudet, är för mig ett bevis på att vi måste fortsätta filma och på andra sätt granska polisens agerande".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går skrev jag en krönika om poliser som motsätter sig att bli filmade. Kritiken mot min text blev minst sagt hård, men också nyanserad och saklig i de allra flesta fallen. Jag har fått ett sextiotal mail från personer som säger sig jobba som poliser, och oräkneliga omnämnanden på Twitter och Facebook.

Även många privatpersoner har hört av sig. "Hur fan skulle du känna om du blev filmad när du jobbar?". "Jävla idiot!". "Polisens jobb är svårt nog utan rövhattar som dig". "Du vill ju bara ha filmer för att kunna hänga ut blodiga olycksoffer och få klick!".

Många tycks bära på en föreställning om att polisen alltid agerar helt rätt. Jag tror att det är en farlig föreställning.

I går var det match mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg. Under matchen uppstod det oroligheter bland DIF-supportrarna, och polisen tvingades gå in för att försöka lugna ner situationen.

Under det tumult som uppstod var det en polis som gick ordentligt över gränsen. En försvarslös supporter angreps brutalt av en polis med batong. Supportern satt på huk och försökte värja sig med armarna, men polisen slog honom upprepade gånger i huvudet med batongen.

Jag är glad att en person var snabb och lyckades filma händelseförloppet. Inte för att det ger klick. Inte för att jag bär på något allmänt hat mot poliser. Inte för att jag tror att alla poliser är våldsamma misshandlare.

Jag är glad för att jag vet att det finns personer som är beredda att filma och på andra sätt dokumentera när poliser går över gränsen.

Men jag är också glad att det finns personer som är beredda att filma även när polisen inte går över gränsen. Det är väldigt svårt att veta hur en situation kommer att sluta, och för att lyckas fånga de situationer de flesta av oss vill ska fångas på film, krävs det att man är beredd att filma även när polisen inte begår misstag.

Polisen har nämligen våldsmonopol i Sverige, och det är i grunden bra. Men det gör det också väldigt allvarligt när de missbrukar den makten och använder den till att skada människor.

Jag säger inte att alla eller ens många av poliserna gör det, men det faktum att det finns vissa poliser som i pressade situationer är benägna att upprepade gånger slå en försvarslös människa med batong i huvudet, är för mig ett bevis på att vi måste fortsätta filma och på andra sätt granska polisens agerande.

Den som missbrukar sin rätt att använda våld måste kunna ställas till svars för det.