1 av 3
- Foto: TT / Nyheter24
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl på plats i Lund.
2 av 3
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl på plats i Lund. - Foto: NYHETER24
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. - Foto: TT

Är Åkessons landsdagar räknade?

När det blåser upp till perfekt storm har SD svårt att få vind i seglen. Finns det en risk att väljarna och medlemmarna tröttnar? Nyheter24 är på plats på Sverigedemokraternas landsdagar i Lund.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jimmie Åkessons rörelse har gått framåt, har haft medvind i många år. Men nu går Sverigedemokraterna kräftgång i opinionen, och läget med stor flyktingström och terrorhot kan schabblas bort av ett SD som tagits på sängen av stundens allvar. Ironin, eller hur?

För det första har partiet, oavsett vad nättrollen tycker, ingen politik som kan förhindra terrorbrott. Det är kanske inte så konstigt, att förhindra terror är skitsvårt, även för SD. Men till råga på det finns det en risk att man verkar mesiga jämfört med konkurrenterna när det gäller att angripa IS militärt.

SD tror på ett starkt försvar, men att Sverige ska blanda sig i utrikesaffärer så lite som möjligt. Och att gå med på en EU- eller NATO-ledd insats i Syrien är för SD helt otänkbart – det går liksom mot rörelsens grundtanke. Nu har Åkesson i och för sig meddelat att han kan tänka sig att Sverige ska bidra militärt, men hur? Den frågan vill han nog undvika att svara på.

Inte i heller i flyktingfrågan verkar SD ha någon realistisk lösning, utan väljer hellre spektakulära och dyra reklamkampanjer utomlands.

Vill det sig illa för SD-toppen så kan partiet snart stå inför en riktigt obekväm fråga, som varje populistiska rörelse oundvikligen måste ställas inför förr eller senare: ”Jaha, och nu då?”

Hur länge klarar SD:s väljare av att stå och stampa i opinionen, hur länge står man ut med en ledning som inte verkar vara kapabla att hantera heta lägen?

Redan nu har det börjat viskas om att Jimmie Åkesson börjar bli trött, att han inte kan ta partiet till nästa nivå. Detta är något som toppstyrda SD måste ta på allvar. Om Jimmie Åkesson inte lyssnar på sina medlemmar kan faktiskt hans dagar som partiledare vara räknade.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare ett fall kopplat till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.