Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker jag lärde mig av att sluta med alla mina beroenden i en vecka

- 11/01/2016, 10:52 -
Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om när han slutade med allt.
1 av 2

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om när han slutade med allt.

Tom Jerry Boman/Giphy

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz.
2 av 2

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz.

Tom Jerry Boman

Jag har levt i sju dagar utan kaffe, tobak, alkohol och mat med tillsatt socker. Jag har dessutom bara ätit veganskt. Här är sakerna jag lärde mig:

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1. Att sluta med kaffe, cigg, och snus samtidigt suger

Alltså verkligen suger. Jag tror aldrig jag mått så dåligt som de två första dagarna av experimentet. Konstant huvudvärk blandat med ångest över vad jag gett mig in på. Det var fruktansvärt jobbigt, och jag funderar nu på att sluta med tobak permanent då jag aldrig skulle orka sluta igen.


Bildkälla

2. Grönt te är svingott

Jag brukade vara en person som hatade människor som konsumerar grönt te. Jag såg det som hippiesaft för äckliga new age-människor. Så är inte längre fallet.

Grönt te har blivit en riktig favorit under den här veckan, och är antagligen något jag kommer fortsätta dricka. Även om jag kommer känna mig som Malin Berghagen när jag gör det.


Bildkälla

3. Det finns få saker jag inte skulle göra för uppmärksamhet

Jag var först lite tveksam till att genomgå det här experimentet. Normalt lever jag ett ganska ohälsosamt liv. Jag snusar en dosa, röker ett halvt paket cigarretter, och dricker fyra koppar kaffe om dagen. Dessutom går jag ut på krogen två till fyra gånger i veckan, och äter mest fryspizza och sushi. Därför kändes det jobbigt.

Sedan insåg jag att min kärlek för likes och klick är för stor för att inte genomgå ett sådant här experiment.


Bildkälla

4. Att gå på fest utan att dricka är helt sjukt

I alla fall när alla andra börjar bli fulla. Jag gick ut i lördags, och till en början var det riktigt trevligt. Men när mina vänner blev packade så kändes det ganska konstigt. Jag kände mig inte riktigt med i samtalen. Jag blev en betraktare i stället för en deltagare.


Bildkälla

5. Att vara vegan är inte superjobbigt

Framför allt inte när man lagar mat hemma. Jag lyckades knåpa ihop några riktigt goda måltider. Veganska tacos på sojafärs med Oatly-guacamole var till exempel nästan lika gott som sin köttiga motsvarighet.

När jag åt ute var det lite jobbigare. Att ständigt behöva säga till och tänka efter var lite av ett pain in the ass. Men jag antar att man vänjer sig vid det om man är vegan på heltid.


Bildkälla

6. Att leva nyttigt en vecka gör inte att man mår som en Hollywood-skådis

Jag mår ungefär likadant som jag gjorde för en vecka sedan. Det vill säga okej. Det ska dock sägas att jag nu mår okej utan vare sig kaffe eller tobak, vilket hade varit omöjligt för en vecka sedan. Men det är inte så att veganmaten har fått mig att uppnå någon sorts nirvana.

Jag är tveksam till om det går att må bättre än "okej" rent fysiskt. Antingen mår man dåligt eller så känner man ingenting. Men vem vet, om jag levt på det här sättet en månad till hade jag kanske mått som George Clooney på en strand i Bermuda.


Bildkälla

7. Jag är inte den sortens person som klarar att gå igenom ett sådant här projekt utan att fuska

Alkohol klarade jag utan att fuska, tobak och kaffe likaså. Socker däremot var helt omöjligt för mig att inte fuska med, även om det bara hände vid ett par tillfällen.

Främst av sociala skäl. Jag orkade inte vara killen som efter han bett om att få maten på en restaurang vegansk också få den sockerfri. Jag orkade inte vara personen som säger till sin farmor att han inte kan äta tofuglassen hon köpt speciellt för ändamålet.

Jag kommer nog aldrig bli någon hälsomänniska, men det var intressant att pröva i en vecka. Nu ska jag leva några dagar marinerade i sprit och blodigt kött.


Bildkälla

Skulle du klara det här?