Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1595
reaktioner idag

Vi riskerar att döda 80 000 människor – men jag antar att det är okej

Vi glömmer ofta det. Att flyktingfrågan handlar om liv och död. Om att döda människor eller att inte döda människor. Vi har uppenbarligen valt det första alternativet.

Nyheter24:s Teodor Stig-Matz skriver om utvisningarna av flyktingar.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Regeringen har beslutat att vi ska sätta 80 000 flyktingar på chartrade plan till sina hemländer. För att skicka stora mängder människor till döden i sina hemländer räcker det tydligen inte med den reguljära flygtrafiken.

Vi ska hyra plan så att vi kan skicka tillbaka 80 000 människor till helvetet de flytt från. Alla kommer inte dö, många, kanske de allra flesta, kommer bara återvända till en tillvaro utan framtid.

Men när man flyger ner människor till Irak eller Afghanistan så hör det liksom till att en stor del kommer att dö alldeles för tidigt. Alla kommer inte att dö, men alla kommer riskera att dö.

Vi glömmer ofta det. Att flyktingfrågan handlar om liv och död. Om att döda människor eller att inte döda människor. Vi har uppenbarligen valt det första alternativet.

Men jag antar att det är helt okej. Jag antar att det är viktigare att vi har kvar vår extremt generösa välfärd eller våra 49 olika jobbskatteavdrag. Jag antar att det är viktigare att vi slipper se bruna människor i våra småstäder. Jag antar att vår bekvämlighet är viktigare än människoliv.

Jag antar att vi helt enkelt värderar oss själva högre än de människor som flyr hit. Det finns ett ord för den sortens tänk.

Håller du med?

Mer:

Det borde införas Facebook-körkort för människor över 50