Christian Ploog, reporter på Nyheter24.
Christian Ploog, reporter på Nyheter24. - Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Har du ångest över skolan? Läs det här innan du bryter ihop fullständigt

Även om du inte vet vad du vill bli, vad du vill plugga, om du ens vill plugga vidare – så är det faktiskt inte alltid hela tiden blodigt allvar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christian Ploog är reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @christian_ploog

I går släppte arbetsförmedlingen sin årliga lista över jobb som kommer ha brist på folk i framtiden. Inte mycket nytt egentligen. I toppen hittar vi sjukvårdsyrkena. I botten – journalisterna. Ouch, där valde man visst fel.

Men vet ni vad? Det är faktiskt inte så farligt.

För är det något jag har lärt mig – nu med några års erfarenhet i bagaget – så är det att det alltid ordnar sig. Det går alltid att ångra sig. Hoppa av. Testa något nytt. Hoppa av igen. Göra karriär i något som du inte ens har pluggat till att bli.

Jag vet att det är svårt att veta exakt vad man ska göra, vad man vill göra, med sitt liv. De flesta har säkert känt den bekanta "pressen" från både familj och samhälle om att "bli något" när man blir stor. Jag kan här och nu utan problem säga att den pressen kan fara åt helvete.

För i det här sammanhanget stämmer faktiskt klyschan om att livet är för kort för att inte följa sina drömmar.

Tanken på att det i dag går runt unga människor som allvarligt funderar på om de ska plugga något bara för att det ger jobb i framtiden, i stället för att utbilda sig till något de är intresserade av, gör mig alldeles ledsen. Till er vill jag bara säga en sak.

Lugn. Det ordnar sig.

För även om du inte vet vad du vill bli, vad du vill plugga, om du ens vill plugga vidare – så är det faktiskt inte alltid hela tiden blodigt allvar.

Visst fattar även jag grejen med att det kommer att finnas brist på folk inom vissa jobb i framtiden och att unga människor därför uppmanas att söka sig till dem. Men herregud. Välj inte en utbildning enbart utifrån den enkla ekvationen.

Och väljer du fel utbildning och ångrar dig – hoppa av och välj igen. Eller gör något annat. Och strunta i vad andra säger. För vet du vad?

Det ordnar sig alltid.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.