1 av 2
- Foto: Caroline Hotti/TT
2 av 2
- Foto: Caroline Hotti

Oprofessionellt av Stefan Löfven att kalla en frikänd person mördare

"Det spelar liksom ingen roll om det var Christer Pettersson som sköt eller ej, han friades av hovrätten och bör därför behandlas som oskyldig av Löfven".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag är det 30 år sedan Olof Palme blev mördad, och i samband med det besökte statsminister Stefan Löfven hans grav för en minnesstund.

I samband med minnesstunden frågade Dagens Nyheter vem Löfven själv tror mördade Olof Palme, varpå Löfven svarar att han tror att det var Christer Pettersson som gjorde det. Han tillägger också att Pettersson dömdes i tingsrätten, för att sedan frias i hovrätten.

Och visst, det finns många som tror att Christer Pettersson var den som sköt. Det är dessutom alla människors rätt att spekulera hur mycket de vill om vem eller vilka det var som mördade Olof Palme för 30 år sedan.

Problemet är bara att Stefan Löfven gör det i rollen som Sveriges statsminister. En roll i vilken han borde visa mer respekt för det svenska rättssystemet och den grundläggande principen om att staten ska se på och behandla människor som oskyldiga fram tills en domstol har kunnat visa på motsatsen.

Det spelar liksom ingen roll om det var Christer Pettersson som sköt eller ej, han friades av hovrätten och bör därför behandlas som oskyldig av Löfven.

Att som Löfven antyda att den fällande tingsrättsdomen i sig skulle vara tillräckligt för att säga att det var Pettersson som sköt är bara konstigt. Hovrättens dom ogiltigförklarar tingsrättens dom. Det är så vårt rättssystem fungerar.

Jag påstår inte att Stefan Löfvens spekulationer skulle vara farliga eller ens skada någon, men jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att han beter sig så oprofessionellt i sin roll som statsminister.

Jag tycker att vi borde kunna förvänta oss mer.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.