Lördag 24 Jul
Stockholm

Oprofessionellt av Stefan Löfven att kalla en frikänd person mördare

1 av 2
2 av 2

"Det spelar liksom ingen roll om det var Christer Pettersson som sköt eller ej, han friades av hovrätten och bör därför behandlas som oskyldig av Löfven".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag är det 30 år sedan Olof Palme blev mördad, och i samband med det besökte statsminister Stefan Löfven hans grav för en minnesstund.

I samband med minnesstunden frågade Dagens Nyheter vem Löfven själv tror mördade Olof Palme, varpå Löfven svarar att han tror att det var Christer Pettersson som gjorde det. Han tillägger också att Pettersson dömdes i tingsrätten, för att sedan frias i hovrätten.

Och visst, det finns många som tror att Christer Pettersson var den som sköt. Det är dessutom alla människors rätt att spekulera hur mycket de vill om vem eller vilka det var som mördade Olof Palme för 30 år sedan.

Problemet är bara att Stefan Löfven gör det i rollen som Sveriges statsminister. En roll i vilken han borde visa mer respekt för det svenska rättssystemet och den grundläggande principen om att staten ska se på och behandla människor som oskyldiga fram tills en domstol har kunnat visa på motsatsen.

Det spelar liksom ingen roll om det var Christer Pettersson som sköt eller ej, han friades av hovrätten och bör därför behandlas som oskyldig av Löfven.

Att som Löfven antyda att den fällande tingsrättsdomen i sig skulle vara tillräckligt för att säga att det var Pettersson som sköt är bara konstigt. Hovrättens dom ogiltigförklarar tingsrättens dom. Det är så vårt rättssystem fungerar.

Jag påstår inte att Stefan Löfvens spekulationer skulle vara farliga eller ens skada någon, men jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att han beter sig så oprofessionellt i sin roll som statsminister.

Jag tycker att vi borde kunna förvänta oss mer.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela