- Foto: tt bild/nyheter24

Nej Löfven, svenska folkets låga förtroende för dig är inte "overkligt"

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl menar att statsministern borde se om sitt eget bo innan han kritiserar svenska folket för att tycka fel.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att svenska folket har lågt förtroende för regeringen är ”overkligt”.

Nej, orden kommer inte från någon ungdomsförbundare ute i någon politisk våtmark, eller någon peppad person som reser jorden runt och som inte varit hemma på ett par år. Orden kommer från Stefan Löfven, Sveriges statsminister.

Det var när brittiska Financial Times intervjuade Löfven som partiledaren kände för att lätta sitt hjärta.

”Det mest overkliga är att alla siffror går åt rätt håll, men allmänhetens bild är att allt i Sverige går åt fel håll. Det handlar inte om att de är rädda för flyktingkrisen, utan att allting helt enkelt går fel”, sa Löfven då.

Jag förstår hur han tänker. Siffrorna pekar på att det går bra för Sverige, samtidigt som förtroendet för regeringen är nere vid fotknölarna.

Problemet är bara att Löfven skyller på svenska folkets okunskap i stället för att se över sitt eget bo. Borde inte Löfven kanske sätta sig och fundera på varför hans regeringen är så impopulär? Det kanske inte bara handlar om framtidsprognoser, siffror och stora planer?

Kanske det helt enkelt handlar om att svenska folket inte riktigt känner att regeringen har koll på läget? Kanske den stora berättelsen blir lidande i alla snabba beslut? Är det kanske brist på karisma, visioner och viljestyrka? Kort och gott: Trovärdighet? Det kanske är en svår fråga att svara på, vare sig du är sosse eller inte.

Men. Stefan Löfven. Börja med att fråga varför folk inte har förtroende för dig, innan du skakar på huvudet och säger att svenskarna tycker fel.

Karl Anders Lindahl är Nyheter24:s politiska redaktör och kommentator. Följ honom på Twitter, @KarlandersL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för Löfven?
Tack för din röst!