Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är dags att ta bort censuren på bio en gång för alla

- 07/05/2016, 17:02 -

Tom Jerry Boman/N24

Det är en skymf mot människans valfrihet och demokratin att staten fortfarande bestämmer över vem som ser vad, skriver Malin Nilsson.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige 2016 och censuren flödar.

Då talar jag inte om att rasistiska åsikter inte kommer till tals i "PK-media" eller att "man får fan inte tycka vad fan man vill i det här landet."

Nej, jag talar givetvis om statens makt över film. Det är en skymf mot människans valfrihet och demokratin att staten fortfarande kan bestämma över vem som ser vad.

För så är det. Filmcensuren är den enda censur vi har kvar i Sverige. Alla filmer som ska visas i Sverige måste gå igenom staten för att de ska bestämma innehållets lämplighet, eller olämplighet, för vissa åldersgrupper. Åldersgränserna fungerar inte som riktlinjer, utan det är lag. Bryt mot dem – och du gör ett lagbrott.

För en biograf som bryter mot lagen kan det leda till nedläggning. En mildare version av filmskapares mystiska försvinnanden i Tyskland och Ryssland under andra världskriget.

I dag måste alla filmer som ska visas på bio granskas via medierådet. Om filmen inte granskas, blir filmen per automatik barnförbjuden. Det resulterar i att en stor del av befolkningen utesluts inte enbart från vissa biofilmer utan även från filmfestivaler – som visar hundratals filmer varje år. Bara på Stockholm Filmfestival visades närmre 200 filmer på 11 dagar i höstas och i februari visade Göteborgs Filmfestival 450 filmer.

Det innebär att stor majoritet av filmer som visas på bio i Sverige varje år är förbjuden för alla invånare under 15 år.

Film, som är en avbild av världen i det avseende att det speglar våra drömmar och tankar, ska inkludera alla. Men alla är inte välkomna att se den.

I dag kan alltså inte ens en förälder bedöma om en film är lämplig för hens barn eller inte. Ett utmärkt exempel på svensk moralpolitik och dessutom en uråldrig lag i en tid där barn ändå kan få tag på vad som helst, när som helst.

Statens medieråd har äntligen lämnat in ett lagändringsförslag. Det avser att ändra åldersgränsen på bio, så att barn från 11 år kan se barnförbjudna filmer i vuxet sällskap.

Men det är inte tillräckligt. Det är ett jävla skämt. Statens medieråd borde snarare lätta på arbetsbördan och genom att avgå från granskningsuppdraget. Det kan väl knappast vara meningen att vi år 2016 ska låta storebror Staten bestämma vad som är olämpligt för oss att se?

Kidsen kan ändå få tag på vad som helst när som helst. Så antingen kan de få tag på det på olaglig väg, eller så kan de stöda industrin och biograferna genom att betala sin slant och få ta del av biokulturen. Oavsett om det är med en vuxen eller ej.