Torsdag 26 Maj
Stockholm

Ni som går på zoo och Seaworld är fan det vidrigaste jag vet

Johanna Nordström anser att stödja detta är att stötta djurmisshandel.
1 av 3
Johanna Nordström anser att stödja detta är att stötta djurmisshandel. Foto: TT
Johanna Nordström
2 av 3
Johanna Nordström. Foto:
Späckhuggare på Seaworld.
3 av 3
Späckhuggare på Seaworld. Foto: TT

''Bara för att ni äckliga och egoistiska människor ska få lite underhållning.''

Kommentera (232)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I sommar har jag sett massor av människor uppdatera sina sociala medier med att gå Parken Zoo, åkt till Kolmården eller till och med åkt till Seaworld.

''Jaaaaaaaa! vi åker med hela familjen'' så låter vi ungarna se de fina delfinerna, de fina späckhuggarna och de fina sälarna i den där lilla lilla poolen där de får göra trix och volter med bollar och ringar. Eller se lejonen i den där lilla buren. Eller är det aporna ni går dit för? De är lyckliga där. För det vet ju ni, de mår bra av det där. Eller iallafall så tror ni det. Allt för barnens skull eller för era egna ögons skull.

Visste ni att alla delfiner på Kolmården är fångade från det fria. Visste ni att när delfiner fångas in så jagas de in mot grunt vatten och när de når stranden är de för utmattade för att orka fly, då omringas de med ett nät och dras ombord på båtar. Visste ni att det inte är ovanligt att några delfiner dör av chocken av att bli infångade och att vissa får in vatten genom blåshålen och dör senare av lunginflammation.

Visste ni att de tas ifrån sina mammor och att de gråter i flera dagar efter.

Men det är klart att ni ska gå på Kolmården. Efter ''underhållningen'' är ni helt fria till att gå vart ni vill. Kanske åker ni inte ens hem efteråt. För det kan ni välja själv eftersom ni har en egen vilja. För visst är det härligt att få bestämma över sig själv? Precis som de där delfinerna som dör av chocken när de absolut helt frivilligt blir infångade för att tillfredsställa er.

Men det är bara för att ni äckliga och egoistiska människor ska få lite underhållning som det fungerar såhär. Djuren dör och ni ler.

Utan er hade inte dessa djur fått leva i en liten pool när de hade hela havet innan. Utan er hade inte dessa djur fått leva i en liten bur när hela djungeln och savannen finns där ute. Utan er hade inte dessa djurs liv förstörts.

Så till er som stöttar det här, till er som sitter i publiken och skrattar för att det är så jävla underhållande, till er som efter att ha varit där går hem och sätter sig i soffan med ett leende på läpparna efter en lyckad dag.

Grattis. Ni stödjer djurplågeri.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (232)
Kopiera länk
Dela