En kvinnas nej betyder inte nej – därför går nu två våldtäktsmän fria

- 12/09/2016, 18:45

TJB(c) / TOM JERRY BOMAN

"Den unga tjejen vet det här. Till och med rätten vet det här. Men eftersom ett nej inte betyder nej frias nu våldtäktsmännen."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett nej är ett nej, förutom när det handlar om sexuella övergrepp mot kvinnor. Det är sedan gammalt och nu är det bevisat igen.

Den här gången är det Norges rättsystem som visar hur betydelselöst en ung kvinnas nej är. En 15-åring sa nej – men på ett alltför flörtigt sätt. Därför frias hennes våldtäktsmän från våldtäktsanklagelser.

Först dömdes de två killarna, 16 och 17 år gamla, till fängelse för att ha utfört ett rån och våldtagit flickan på ett hotellrum. Men när fallet överklagades hade rätten överseende med männens övergrepp. Det trots att de erkände att de haft sex med henne och att hon sagt nej.

Men hon hade gjort misstaget att inte säga nej tillräckligt kraftfullt. Kanske för att hon var ensam med två män? Visst vore det rimligt att inte vilja göra två hotfulla personer upprörda? Ja.

Så här står det i domen:

"(flickan) vittnade om att samlag ägt rum eftersom hon utsattes för hot och våld och därför varken kan eller vågat motsätta sig pojkarnas önskan att ha sex med henne. Pojkarna har erkänt att (flickan) – före samlag ägt rum – vid upprepade tillfällen sagt nej till sina frågor om de hade sex tillsammans. De har också hävdat att (flickan) sa nej på ett flirtigt sätt och att hon ville ha sex med dem."

Kvinnor har många gånger vittnat om att de frusit till is och inte klarat av att förmå sig göra motstånd när män gjort ovälkomna närmanden. Hur du reagerar vet du inte förrän du blir utsatt, men att det kan vara svårt att uttala det nej hela kroppen skriker är välkänt.


Fast i det här fallet sa 15-åringen ifrån. Flera gånger. Det var först efter att de unga männen utsatt henne för hot och våld som hon inte orkade mer. Nu går två våldtäktsmän fria på grund av ett en ung kvinnas ord helt saknar betydelse.

Killarna vet det här. Den unga tjejen vet det här. Till och med rätten vet det här. Men eftersom ett nej inte betyder nej frias nu våldtäktsmännen.

Om skribenten:

Emma Lindström är reporter på Nyheter24. Följ henne på Twitter:@emmalindstr_m.