- Foto: TJB(c) / TOM JERRY BOMAN

En kvinnas nej betyder inte nej – därför går nu två våldtäktsmän fria

"Den unga tjejen vet det här. Till och med rätten vet det här. Men eftersom ett nej inte betyder nej frias nu våldtäktsmännen."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett nej är ett nej, förutom när det handlar om sexuella övergrepp mot kvinnor. Det är sedan gammalt och nu är det bevisat igen.

Den här gången är det Norges rättsystem som visar hur betydelselöst en ung kvinnas nej är. En 15-åring sa nej – men på ett alltför flörtigt sätt. Därför frias hennes våldtäktsmän från våldtäktsanklagelser.

Först dömdes de två killarna, 16 och 17 år gamla, till fängelse för att ha utfört ett rån och våldtagit flickan på ett hotellrum. Men när fallet överklagades hade rätten överseende med männens övergrepp. Det trots att de erkände att de haft sex med henne och att hon sagt nej.

Men hon hade gjort misstaget att inte säga nej tillräckligt kraftfullt. Kanske för att hon var ensam med två män? Visst vore det rimligt att inte vilja göra två hotfulla personer upprörda? Ja.

Så här står det i domen:

"(flickan) vittnade om att samlag ägt rum eftersom hon utsattes för hot och våld och därför varken kan eller vågat motsätta sig pojkarnas önskan att ha sex med henne. Pojkarna har erkänt att (flickan) – före samlag ägt rum – vid upprepade tillfällen sagt nej till sina frågor om de hade sex tillsammans. De har också hävdat att (flickan) sa nej på ett flirtigt sätt och att hon ville ha sex med dem."

Kvinnor har många gånger vittnat om att de frusit till is och inte klarat av att förmå sig göra motstånd när män gjort ovälkomna närmanden. Hur du reagerar vet du inte förrän du blir utsatt, men att det kan vara svårt att uttala det nej hela kroppen skriker är välkänt.


Fast i det här fallet sa 15-åringen ifrån. Flera gånger. Det var först efter att de unga männen utsatt henne för hot och våld som hon inte orkade mer. Nu går två våldtäktsmän fria på grund av ett en ung kvinnas ord helt saknar betydelse.

Killarna vet det här. Den unga tjejen vet det här. Till och med rätten vet det här. Men eftersom ett nej inte betyder nej frias nu våldtäktsmännen.

Om skribenten:

Emma Lindström är reporter på Nyheter24. Följ henne på Twitter:@emmalindstr_m.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.