- Foto: unknown//TT

Min vän får inte hjälpa människor – bara för att han är homosexuell

Johanna Nordström: "Han berättar för mig att när han gick därifrån så kände han sig äcklig. Att det han känner och gör är fel."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min vän är homosexuell. Inte för att det spelar någon roll för mig och förhoppningsvis inte för dig som läser det här heller. Men det spelar tydligen roll på blodcentralen.

Han hade bestämt sig för att gå och ge blod. Någonting som verkligen behövs i dag. Men han fick inte. På grund av vem han har sex med.

När han kom till blodcentralen så fick han fylla i en blankett och kommer till frågan ‘’har du under det senaste året haft sex med någon av samma kön?’’
Han kryssar i ja och tänker inte mer på det utan går fram till kvinnan han fick blanketten av och lämnar den.

Efter ett tag så blir han uppropad och tillsagd att gå in i ett rum. När han kommer in i rummet så sitter en kvinna där och säger att hon har läst igenom blanketten han nyss fyllde i.

“Ja, jag har läst din blankett och allt ser ju fint ut men de var den sista punkten här. Att du har haft sex med en man under det senaste året.”

“Jaha, säger han då. Är det något problem?”

“Ja, män löper ju större risk att få HIV när de har sex med varandra. Så du får helt enkelt vänta ett år och sedan komma tillbaka. Då kanske du kan få ge lite blod. Tack för att du kom”

De var inte ens villiga att testa hans blod. Som de gör med alla andras. Han fick bara gå.

Han berättar för mig att när han gick därifrån så kände han sig äcklig. Att det han känner och gör är fel.

Av samtliga rapporterade fall 2011 var 256 (55 procent) smittade genom heterosexuell kontakt och 106 (23 procent) genom sex mellan män. Men ändå så testar de inte blod från män som har sex med män.

Anna-Maria Ekström som är en av Sveriges främsta experter på hiv och aids säger att “Allt blod i Sverige screenas/kollas för hiv så risken är noll att HIV smittas via blodtransfusion”

Nej, tydligen inte allt Anna-Maria.

Det gör ont i mig att han inte får hjälpa till även fast han vill medan jag kan gå dit vilket tid på dygnet som helst och ge blod bara för att jag inte är homosexuell.

Det här är inte en fråga om att män som har sex med män löper större risk att få HIV. Det här baseras på fördomar.

Det min vän trodde han skulle uppleva under sitt besök på blodcentralen var att kunna hjälpa andra genom att göra något så litet. Men det var inte det han upplevde. Det han upplevde var homofobi.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

1 timme sedan
I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.