Amanda Leander på Nyheter24 skrev en krönika förra veckan om alla de övergrepp hon har utsatts för.
1 av 3
Amanda Leander på Nyheter24 skrev en krönika förra veckan om alla de övergrepp hon har utsatts för. - Foto: Privat
Nyheter24 har tagit ställning för en ny sexualbrottslag om samtycke.
2 av 3
Nyheter24 har tagit ställning för en ny sexualbrottslag om samtycke. - Foto: Privat
Amanda Leanders egna tatuering, som gjordes strax efter att krönikan publicerades, som en konstant påminnelse om var skulden egentligen ligger i samband med ett övergrepp.
3 av 3
Amanda Leanders egna tatuering, som gjordes strax efter att krönikan publicerades, som en konstant påminnelse om var skulden egentligen ligger i samband med ett övergrepp. - Foto: Privat

Jag ljög om alla mina våldtäktsmän – och får skylla mig själv

Det här lärde sig Amanda Leander på Nyheter24 om sig själv av er läsare, när hon berättade öppet om övergreppen hon utsattes för.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan skrev jag en krönika om alla de (svenska) våldtäktsmän jag själv har blivit utsatt för.

Efter bara några timmar hade krönikan delats över 5 000 gånger och fått över 700 kommentarer. Vi fick stänga ner kommentarsfältet som en första åtgärd, sen togs det bort helt. Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Reaktioner i all ära, men inget hade kunnat förbereda mig på det kokande kvinnohatet och skitstormen från folk över hela landet.

I rubriken stod det nämligen om "alla som har våldtagit mig", i plural. Som i flera våldtäktsmän.


En väldigt viktig sak har jag fått lära mig nu:

Om du har blivit våldtagen av fler än en person, vid fler än ett tillfälle, då tappar du all trovärdighet.

Att jag har blivit våldtagen så många gånger, i flera olika sammanhang av olika män, det gör att jag automatiskt stämplas av samhället som icke trovärdig. En lögnare.

Låt det resonemanget sjunka in, tillsammans med allt annat.


Men den kommentaren som faktiskt gjorde mest ont, rakt in i själen, den kom från en tjej i min egen ålder. Hon jobbar som arrestantvakt hos polisen.


"Varit där och doppat". Så uttrycker sig alltså en person som jobbar med att ta emot anmälningar från människor som har varit i exakt min sits, eller många gånger värre.

Här har vi pudelns kärna. Det är så här det är. Kommentarsfältet till min krönika är ingen unik tillfällighet. Och så har ni mage att undra varför fler inte polisanmäler sexuella övergrepp?

Det jag fick uppleva genom krönikan var alla mina polisförhör igen, gång på gång, av er alla. För det är så det känns när en polisanmäler ett övergrepp, med tanke på hur lagen ser ut i dagsläget.

Du blir utsatt och misstänkliggjord. Av samhället, stora delar av poliskåren och hela rättsväsendet. Det är så våldtäktskulturen ser ut.

Att jag faktiskt har orkat gå vidare är helt tack vare det fantastiska stödet från er som lätt försvinner i det höga bruset av hat. Alla ni som peppar och stöttar och tyvärr i många fall berättar om liknande upplevelser.

Vi måste prata mer om det här, helst skamlöst. Skrika, kämpa, protestera. Ända tills vi har fått en samtyckeslag som markerar tydligt att absolut ingen har rätt till din kropp utan ditt tydliga godkännande.

Det kan inte få fortsätta så här. Det ska inte få göra det. FATTA!


Här kan du läsa Amanda Leanders omdebatterade krönika om övergreppen och ett urval av hennes tidigare krönikor för Nyheter24 på ämnet sexuella övergrepp.

Lägg ner rasistsnacket – alla som har våldtagit mig har varit svenska män

Polisens självgodhet är ett hån mot oss våldtagna

Varför motarbetar du inte våldtäktskulturen, Peppe Larsson?

Håll tyst nu, en gång för alla Joakim Lamotte

Jag var bara 8 år när pedofilen tog kontakt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!