Alla hade en Rasse-Oscar på skolan – men vem vill rösta på honom?

- 11/10/2016, 13:58 -
Till höger på bilden syns ett skolfoto på Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, från när han gick i gymnasiet. Till vänster syns artikelförfattaren, Totte Löfström.
1 av 3

Till höger på bilden syns ett skolfoto på Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, från när han gick i gymnasiet. Till vänster syns artikelförfattaren, Totte Löfström.

Tom Jerry Boman/Inte Rasist Men

2 av 3

TJB(c) / TOM JERRY BOMAN

3 av 3

Inte Rasist Men

Totte Löfström: "På min skola handlade det nog om tillhörighet. De som åkte buss från utanför stan, mot de som bodde inne i stan. Bönder mot stassare"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag var 15 år gammal när 1900-talet gick över i 2000-talet. Det betyder till exempel att jag fick en mobiltelefon när jag gick i sjuan, att jag använde Altavista för att söka upp information till skolarbeten, och att lärarna sa saker som "men du kommer ju inte gå omkring med en miniräknare i fickan jämt" när man frågade varför man skulle kunna räkna ut saker i huvudet.

Men det betyder också att jag hade öppet rasistiska elever på min skola. De kallade sig skinheads eller raggare, och hade t-shirtar med vikingamotiv eller svenska flaggan. De lyssnade på band som Ultima Thule, Storm och Odium.

I början av 2000-talet var fildelning en grej, vilket gjorde mirakel för vit makt-bandens spridning. Jag kom ofta i kontakt med den här typen av musik. Den spelades på fester, när man umgicks med vänner och även om jag inte lyssnade på den själv kom jag ofta i kontakt med den.

Sajten Inte Rasist Men avslöjade i dag att Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt var en sån kille när han var ung. Han kallades Rasse-Oscar på sin skola.

Han var en sån kille som hade torshammare runt halsen, som lyssnade på nazistisk kampmusik, som hade kängor och bombarjacka.

En sån kille som heilade på fester, som kallade folk för blattar, och som i vått och torrt svarade "Nej, jag är patriot/nationalist!" så fort någon anklagade dem för att vara rasister.

På min skola handlade det nog om tillhörighet. De som åkte buss från utanför stan, mot de som bodde inne i stan. Bönder mot stassare. De som såg sig som "svenskar" mot dem de klassade som invandrare.

Jag tror inte att Rasse-Oscar har förändrats speciellt mycket. Han tycker nog ungefär likadant som han gjorde när han var 18.

Men kavajer är så klart stiligare än bombarjackor.

Tror du att RasseOscar har förändrats?