Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Betyg i skolan ger bara ångest – de är helt värdelösa i verkligheten

- 13/10/2016, 15:57

Betyg i skolan bröt ner mig totalt. Låt det inte bryta ner flera.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag gick i skolan så fick jag börja med betyg i årskurs åtta. Vilken jävla ångest det var. Jag minns hur nervös jag var från att behöva gå från att ha omdömen (som redan det var otroligt jobbigt för mig) till betyg. Min kompetens och framtid skulle avgöras på en bokstav. För det var det jag hörde från omgivningen, att om jag inte får bra betyg så kommer jag inte att lyckas. Då kommer jag inte kunna få ett jobb.

Jag var livrädd för att misslyckas och att vara sämre än folk i min klass. Vilket jag också var.

Den där paniken som strålade genom kroppen när jag skulle få tillbaka ett prov samtidigt som alla i klassen fick sina glömmer jag aldrig.

“Vad fick du!!!!?”
“Åh nej jag fick bara VG…”
“Jaha du fick G Johanna? Ja men det är ju bra ju!”


Dessa meningar hörde man i klassrummet efter man fått tillbaka sitt prov. Fan Johanna. Ett G igen.

Jag var alltid på alla lektioner och skolkade aldrig i högstadiet. Men jag har alltid gillat att prata med mina kompisar i skolan vilket var den största anledningen till att jag faktiskt gick dit. För jag kunde inte koncentrera mig. Varken i grundskolan, högstadiet eller gymnasiet. Och innan ni skriver att det är mitt eget fel och att jag borde pluggat mer så ska ni veta att jag pluggade. Och jag försökte.

Vi har ämnen i skolan som är helt totalt jävla värdelösa. Helt ärligt. Vi får våra betyg baserade på om vi vet när Gustav Vasa föddes, vad en logaritm är och hur man dissekerar en fucking groda. När fan ska jag dissikera en groda? När ska jag sitta på en arbetsintervju och briljera om att jag vet när Gustav Vasa föddes? Och jag har aldrig i mitt liv efter gymnasiet behövt använda mig av logaritmer. Jag kan fortsätta hela dagen om ni så vill.

Jag hatar betyg och vad det har gjort med mig. Jag hatar alla som någonsin sagt till mig att betyg är avgörande för min framtid och att det är det som mäter min kompetens. Så fan heller.

Betyg gav mig ångest. Betyg var inte det som gav mig mina jobb som jag har i dag. Betyg har inte bevisat vad jag har för kompetens.

Avskaffa alla slags betyg för i helvete. Innan en till unge får leva med den ångesten som jag fick leva med.

Borde vi avskaffa betyg i skolan?