Fredag 27 Maj
Stockholm

Jag bestämde mig för att inte ha sex på ett år – det här lärde jag mig

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Bilden till höger är några år gammal, från den tiden då utseende och smalhets var allt.
Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Bilden till höger är några år gammal, från den tiden då utseende och smalhets var allt. Foto: Privat

Nyheter24:s reporter Amanda Leander firar nu ett helt år utan sex eller bekräftelse från män. Det här har hon lärt sig.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För exakt ett år sedan idag hörde jag dörren stängas ute i hallen på morgonen, medan jag själv låg kvar i sängen.

Han som gick var en av alla dessa typiska "sköna feministsnubbar" som gärna skryter om sin egen förträfflighet, men snart visar sig vara lika mycket drittsekk som de flesta andra.

Under hela kvällen hade han pratat non stop om sina förträffliga politiska åsikter, sina djupa analyser, sin veganism och sitt djurrättsengagemang. Han passade också på att håna mig för mina ekologiska matvaror eftersom att jag tydligen var hjärntvättad att tro att ekologiskt är en bra grej.

Han erkände att han led av "cute aggression" och inte kunde hantera impulsen att vilja skada sånt som var för gulligt. Bland annat min katt. Som med all tydlighet visade att den här snubben var ovälkommen i vårat hem, genom att ta ett ordentligt bett i snubbens hand när han klappade för hårt.

Jag borde ha följt kattens exempel.

Istället tjatade sig snubben till att få stanna kvar över natten och sen blev det som det blev. Vi var nog båda överens om hur värdelöst det var. Jag bad honom gå på morgonen och sa att jag inte pallade att följa med honom till dörren ens.

En timme senare satt jag på bussen ut till Stockholms Katthem. Snart hade jag alltså tre katter (trots att jag egentligen är en hundperson) och lovade mig själv att aldrig mer släpa hem en mansplainande tönt med storhetsvansinne, som bara får mig att tycka illa om mig själv i slutänden.

Ett år utan sex med män var målet. Ett år utan ragg, utan flirtar och ytlig bekräftelse. Ett år då jag till hundra procent skulle fokusera enbart på mig själv.

Mitt tidigare destruktiva beteende är allt annat än unikt. I dagens snabbkonsumtion av relationer och upprepade närhetskickar är det lätt att det bara rullar på. Mister du en står dig tusen åter, det är bara att swipea höger på nästa person.

Jag är den första att erkänna att allt det här dejtandet och långa relationer för min del i stort har handlat om att känna mig sedd. Jag har vänt ut och in på mig själv för att anpassa mig efter det jag trott har förväntats av mig.

Den tid jag la på ytlig bekräftelse – vilket inte är i närheten av vad många andra lägger ner – hindrade mig från att lägga tid på det som verkligen betydde något: Vänskapsrelationer. Personlig utveckling. Karriär. Allt.

Jag knarkade uppmärksamhet från män, för det var den enda tillfredsställelsen samhället hade lärt mig att få ut något av.

Så, vad gör då ett år utan sex eller bekräftelse från män med en?

Jag har exempelvis gått upp en hel del i vikt och äter vad fan jag vill, när jag vill. Min unge älskar min nya mjuka mage. Jag har bara på mig bekväma kläder som jag blir glad av. De högklackade skorna och alla vippiga klänningar ligger begravda långt in i klädkammaren.

Igår firade jag mitt ettårsjubileum med den största utmaningen av alla: jag klippte av mitt långa hår. Rubbet. Det borde inte vara en stor grej, men det är det likt förbannat. Det långa håret var mitt signum, min snuttefilt.

Att medvetet genomgå detta "förfall" enligt normen för kvinnlighet är likställt med att vara dödsdömd på köttmarknaden. Må så vara. Ett år utan sex och bekräftelse har gått oväntat fort och jag saknar det inte alls.

Nu njuter jag av att faktiskt ha åstadkommit saker som verkligen räknas under året som gått, inte minst i form av att ha landat mitt drömjobb.

Relationen till mina vänner och mitt barn har fördjupats. All tid jag la på att duga som objekt, har jag fått lägga på att rannsaka mig själv och vem jag är som människa.

Att sluta ligga med män är det bästa valet jag har gjort, jag mår bättre än någonsin. Och jag kan verkligen rekommendera alla andra ickemän att göra detsamma.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Kakan Hermanssons största synd är att hon inte är en man

Här är 5 anledningar att absolut inte vaccinera ditt barn

"Årets kvinna" är tydligen en man – när ska världen sluta hylla snubbar?

Jag älskar dig pappa – ditt elaka, självupptagna och begåvade as

Håll tyst nu, en gång för alla Joakim Lamotte

Ditt hat och homofobi hör inte hemma i min förort

Vill du också satsa på ett bekräftelsefritt år?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela