Lisa Aggeborn: Det är inte skolk som är problemet, Fridolin, det är du

- 09/01/2017, 17:14
Det ska bli hårdare tag mot skolk, lovar utbildningsminister Gustav Fridolin.
1 av 3

Det ska bli hårdare tag mot skolk, lovar utbildningsminister Gustav Fridolin.

TT/ TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

TT

"Det är inte skolket som gör att Sverige på samma gång halkar efter kunskapsmässigt och rekordhöjs när det gäller nivåerna av ungas ohälsa".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skolket ska stoppas! Det är det nya direktivet från skolminister Gustav Fridolin. All frånvaro ska anmälas till föräldrarna.

Jag tänker inte ens gå in på varför det förslaget är fullständigt förödande för massor av barn. Jag har jobbat inom skolan och sett paniken i vissa barns ögon när någon form av kontakt med föräldrar diskuteras. Det är bland det jobbigaste jag överhuvudtaget sett, och bara för att bespara dem, som redan straffats med våldsamma eller på annat sett hemska föräldrar, bör det här förslaget skrotas.

Men det här förslaget är minst lika dåligt för alla andra, skolkarna som inte skolkar för att det är trassligt hemma utan för att skolan på ren svenska är kass.

Det är inte skolket som är problemet. Att barn är i skolan har inget värde i sig. När skolan bara blir förvaring så tappar den all sin mening. Då blir resultatet elever som går ut och aldrig får nytta av sin skolgång, för de lärde sig aldrig något.

Det är inte skolket som gör att Sverige på samma gång halkar efter kunskapsmässigt och rekordhöjs när det gäller nivåerna av ungas ohälsa. Det är inte skolket, utan det handlar om att många skolor är helt jävla omöjliga att få en utbildning från.

Mer piskor, mer hemringningar, mer straff är inte svaret. Gör skolor möjliga att vara i, möjliga att arbeta i och möjliga att känna sig trygga i. Jag lovar att närvaron kommer att höjas då.

Det är inte skolket som är problemet. Det är politiker som du, Fridolin, som är det.

Är Fridolin problemet?