Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag är Isak från Skam – jag vet exakt vad han går igenom

- 12/01/2017, 13:10

Nyheter24:s Simon Lundberg känner igen sig i Isaks karaktär och tycker att alla borde kolla på serien.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag förstår nu. Nu förstår jag precis vad alla pratade om. Jag håller dagligen på att explodera efter att ha plöjt igenom hela den tredje säsongen av Skam. Alla hade sagt att jag kommer att älska den här säsongen. Det gör jag.

Men samtidigt som glädjen och skratten fyller min kropp så fylls den av någon form ångest så stark att jag nästan kräks.

För jag är Isak. Isak är jag. Jag vet exakt vad han går igenom för det har jag redan gjort.

Jag har också googlat på hur man ska kunna ha sex med en tjej fast man är gay. Jag har också gjort tusentals onlinequiz för att få bevis på att "jag inte är så gay". Skönt. Som ung tonåring försökte jag många gånger att bara önska bort min homosexualitet.

Ni förstår att på gymnasiet så gick jag ut med att jag var bisexuell. Det kändes tryggare så, fast jag visste hela tiden att jag inte var det. Jag var gay. Bög. Homo.

Ingenting emot bisexuella alls, men jag är och var aldrig bisexuell. Under den tiden hade jag tre otroligt vackra, snälla och coola flickvänner. Precis som Isak så försökte jag att få det att fungera. Jag laddade mig själv mentalt för att kanske en dag kunna ha sex med en tjej. Men det gick inte. Precis som Isak med Emma.

Jag kunde aldrig då identifiera mig med att var bög och trodde aldrig att jag skulle kunna det.

Likheterna slutar inte där. Jag hade några Even i mitt liv som jag kan minnas i mina umgängeskretsar. Tyvärr, eller vad man nu säger, slutade det inte lyckligt. Jag visste att jag var kär och många gånger kändes det som att de var det i mig också. Att få kyssa min slags Even var för mig som tonåring en fantastiskt känsla. Jag fick vara mig själv. De hjälpte mig att förstå – och inse exakt vem jag var.

Tro mig när jag säger att min tonårsperiod inte bara förde med sig något sorgligt och negativt. Det här fick mig att inse vem jag är. Att det inte går att önska bort någonting. Att jag nu kan vara stolt, lycklig och helt säker på vem jag är.

Dräggig bild på mig. Kan jag vara 15 här?

Nu till det viktiga. Hela säsongen är så komplex och så helvetes bra skriven. ALLA. Alla borde kolla på den här serien – och särskilt unga. ALLA!!! Visa den i skolan och på ungdomsgårdar.

För den bryter inte bara stereotyper när det kommer till sexualitet. Den visar också att det är okej att kämpa för vem man är – även inom HBTQ-världen. Eskild gör en fantastisk scen där han pratar om att det som folk kallar "bögigt" också är viktigt att kämpa för. För alla är vi olika. Det spelar ingen roll vem man är.

Jag var Isak. Förhoppningsvis så är jag och Isak samma när han blir äldre. Tack Skam – jag är så glad för att ni berättar vår historia och för att nu unga människor kan få hjälp att hitta sig själva snabbare än vad jag gjorde.

Alt er love.

Läs andra krönikor från Simon om sexualitet och HBTQ här:

I dag kommer jag ut – för 3 662:a gången
Det där missade samtalet kommer jag får ångra för resten av livet
Under terrorattentatet i USA dog flera medlemmar av min familj

Simon Lundberg är 26 år gammal och reporter på Nyheter24. Han är beroende av Skam, älskar svår indie och kan inte vissla. Du kan följa honom på Twitter: @popslampan